A Főügyészség állítja, hogy már megfelelően tájékoztatott arról, miért nem indítványozta az ĽSNS feloszlatását

2022. augusztus 9. - 11:53 | Belföld

A Főügyészség már világos és érthető magyarázatot adott arra, miért nem indítványozta az ĽSNS feloszlatását, és semmi okát nem látja, hogy a tájékoztatást kiegészítse – közölte a TASR hírügynökséggel Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter nyilatkozatára reagálva, aki a döntés jogi elemzésének nyilvánosságra hozását sürgette.

A Főügyészség állítja, hogy már megfelelően tájékoztatott arról, miért nem indítványozta az ĽSNS feloszlatását
TASR-felvétel

„A főügyész döntését elősegítő belső anyagok és állásfoglalások nem nyilvánosak, az alapvető okokról pedig, hogy miért nem indítványozta a párt feloszlatását, a nyilvánosság már megfelelő tájékoztatást kapott ” – szögezte le a szóvivő.

Skladan hozzátette, hogy Maroš Žilinka főügyész a döntés meghozatalakor nem hagyta magát befolyásolni a politikai pártok érdekeitől, és nem engedett a nyilvánosság vagy a média nyomásának. „Úgy, mint mindig, ebben az esetben is a törvény volt számára az egyetlen imperatívusz” – fűzte hozzá a szóvivő.

Maroš Žilinka pénteken, augusztus 5-én tájékoztatott arról, hogy nem indítványozza az ĽSNS feloszlatását. A főügyészség közlése szerint az ĽSNS-nek nincs akkora potenciálja, hogy a demokráciát veszélyeztető változtatásokat vigyen véghez, vagyis nem jelent közvetlen fenyegetést a demokráciára. A Főügyészség szerint figyelembe vették a párt nagyságát, a lezajlott pártszakadást, az ĽSNS koalíciós potenciálját, társadalmi súlyát és képviselőinek számát.

Mária Kolíková helyesnek tartaná, ha a Főügyészség nyilvánosságra hozná az indoklását is, hogy miért nem látja okát az ĽSNS feloszlatásának, mert a közzétett általános jelentést a teljes elemzés ismerete nélkül érthetetlennek tartja.

TASR