Főügyészség: Az önkényességgel határos döntés, hogy Slota szabadlábon maradhat

2016. január 29. - 15:57 | Belföld

A Legfőbb Ügyészség beszólt.

Főügyészség: Az önkényességgel határos döntés, hogy Slota szabadlábon maradhat

Andrea Predajňová szóvivő kifejtette, hogy a főügyészség elfogadja a Zsolnai Kerületi Bíróság döntését arról, hogy nem helyezik vizsgálati fogságba a politikust, aki balesetet okozott, majd elutasította az alkoholtesztet és a vérvételt is - immár ismételten, ugyanakkor úgy tartják, hogy a bizonyítás jelenlegi állása szerint nem objektív, sőt, az önkényességgel határos döntés született.

"A kerületi bíróság érvelése a vizsgálati fogság elutasítása ellen benyújtott ügyészi panasz elvetését illetően öncélú, és ahelyett, hogy objektív módon ítélte volna meg az ügyet, a gyanúsított Ján S. védelmét segítette. A tényállás komplex megítéléséhez releváns a baleset résztvevőinek, tanúinak vallomása" - fogalmazott.

A főügyészség állásfoglalása szerint egy büntető eljárás során nemcsak a büntetőjogi szervek, de a bíróságok is felelősek a törvényességért és igazságosságért, ami ez esetben szerintük nem így van.

Kifejtik, hogy az egyetlen lehetőség a helyzet orvoslására az volna, hogy rendkívüli fellebbezéssel élnek az igazságügyi miniszternél, ám annak elbírálásának hosszára való tekintettel nem teszik meg ezt a lépést, hogy az előkészítő eljárás folytatódhasson.

Ján Slota Porsche Cayenne-jével január 18-án hajtott bele hátulról az előtte haladó Audi A6-osba, amely pedig az ütközés következtében nekirepült az előtte álló Suzukinak.

TASR/para