A francia bíróság 10 millió euróra bírságolta az államot, mert nem tesz eleget a klímavédelemért

2023. november 25. - 11:58 | Külföld

Ismételten felelősnek mondta ki a francia államot az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztásában az ország igazságszolgáltatása, amelyhez francia civil szervezetek nyújtottak be keresetet egy állampolgárok által aláírt petíció kíséretében.

Az Államtanács, Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága pénteken közzétett indoklásában a légszennyezettség határértékeinek átlépésére hivatkozott, elsősorban Párizsban és Lyonban, s ezért a 2022 júliusa és 2023 júliusa közti időszak két félévében kétszer ötmillió eurós, azaz összesen 10 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az államot.

Az Államtanács 2017 júliusában kötelezte először a kormányt, hogy dolgozzon ki programot a szállópor- illetve (a közúti közlekedéshez kapcsolódó) nitrogén-dioxid-kibocsátás csökkentésére 13 nagyvárosi övezetben. Azóta a francia kormányt 2021-ben és 2022-ben is 30 millió euró megfizetésére kötelezte az igazságszolgáltatás, amiért nem erősítette meg kellőképpen a légszennyezettség elleni intézkedéseket.

"Az Államtanács a mai napon megállapítja, hogy a szállóport illetően egyetlen városi övezetben sem lépi át a határértéket a légszennyezettség" - írta a bíróság. "Ami a nitrogén-dioxidra vonatkozó küszöbértékeket illeti, ezeket most már Toulouse és Aix-en-Provence belső övezeteiben betartják, de még mindig jelentősen túllépik Párizsban és Lyonban, ahol a már bevezetett vagy meghozandó intézkedések nem teszik lehetővé a határérték alá történő csökkenést a lehető legrövidebb időn belül" - olvasható az indoklásban.

A 10 millió eurós büntetésből a keresetet benyújtó Les Amis de la terre nevű civil szervezetnek 10 ezer eurót ítélt meg a bíróság, az összeg fennmaradó része környezetvédő egyesületeket és az illetékes állami szerveket illeti meg.

(MTI)