Francia katonák haltak meg pokolgépes támadásban Maliban

2021. január 3. - 08:46 | Külföld

Pokolgépes merényletben életét vesztette két francia katona Mali keleti részén, egy társuk pedig megsebesült - jelentette be a francia elnöki hivatal szombat este.

Francia katonák haltak meg pokolgépes támadásban Maliban
Tanerii Mauri a hétfőn meghalt katonák között volt (Fotó: AP/SITA)

A közlemény szerint a katonák Ménaka térségben teljesítettek szolgálatot, amikor a merénylet történt. A régióban több iszlamista csoport is aktív, néhány közülük az al-Kaidának vagy az Iszlám Állam terrorszervezetnek esküdött hűséget.

Emmanuel Macron francia államfő részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, méltatta a katonák bátorságát, és megerősítette, hogy Franciaország elkötelezett a terrorizmus elleni harc iránt a térségben.

Hétfőn három francia katona halt meg hasonló támadásban az afrikai ország déli részén lévő Hombori térségében, ugyancsak szolgálat közben. A terroristák internetes kommunikációját nyomon követő, SITE amerikai hírszerzési csoport tájékoztatása szerint a Homboriban elkövetett támadásért a al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) jelentkezett.

Maliban a francia hadsereg több ezer katonája állomásozik, a Barkhane hadműveletben harcolnak az ott tevékenykedő terrorcsoportok ellen. Az ország északi részét egy francia vezetésű katonai művelet segítségével sikerült megtisztítani a térség felett ellenőrzést gyakorló iszlamista lázadóktól 2013-ban. A szélsőségesek a sivatagban bujkálva újraszerveződtek, és gyakran támadják a mali hadsereget és szövetségeseit.

A szombaton megölt két katonával 49-re nőtt a 2013 óta Maliban elesett francia katonák száma.

(MTI)

Címkék: Mali, francia katonák