Franciaország az Európán belüli határok karantén nélküli megnyitását szorgalmazza június 15-től

2020. május 29. - 07:28 | Külföld

Franciaország az Európán belüli határok június 15-i újranyitását szorgalmazza karantén előírások nélkül - jelentette be csütörtökön Edouard Philippe miniszterelnök.

Franciaország az Európán belüli határok karantén nélküli megnyitását szorgalmazza június 15-től
Fotó: AP

"A kölcsönösség elvét fogjuk ugyanakkor alkalmazni azon országokkal szemben, amelyek 14 napos karantént írnak majd elő a franciáknak"

- mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az európai külső határokat illetően Párizs június 15-én a többi uniós tagállammal együtt közös döntést fog hozni.

A párizsi Orly repülőtérről a bejelentés szerint június 26-án indulhatnak újra a kereskedelmi járatok, ahol - a másik fővárosi repülőtér, a Roissy - Charles de Gaulle termináljaihoz hasonlóan - hőkamerákkal fogják ellenőrizni az utasokat, akiknek kötelező lesz a maszkviselés.

Június 2-tól megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak.

A vendéglátóhelyek szigorú előírások mellett jövő kedden megnyithatnak az egész országban, de a leginkább veszélyeztetett fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket.

Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezésekor és távozáskor, illetve ha felállnak az asztaltól, kell eltakarniuk az arcukat. Egy asztalnál maximum tíz fő foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, és a bárokban tilos lesz állva fogyasztani.

A múzeumok és az emlékhelyek is megnyithatnak az egész országban, a kötelező maszkviselés szabályával.

A nyilvános helyeken a gyülekezést továbbra is csak tíz főig engedélyezi a kormány, és mindenhol ajánlja a maszkviselést, illetve azt, hogy aki megteheti, továbbra is otthonról dolgozzon.

Minden általános iskola megnyit június 2-án, de továbbra sem kötelező bejárni, ha a szülők úgy döntenek, a gyerekek távoktatásban is folytathatják a tanévet. A középiskolák is megnyithatnak országszerte, Párizs kivételével.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, több mint 28 600-an vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent. A járvány terjedése jelentősen lelassult az elmúlt hetekben, a kórházakban ugyanakkor még mindig több mint 15 ezer fertőzöttet ápolnak, lélegeztetőgépen 1429-en voltak csütörtök este, ami 72-vel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt.

MTI