Franciaország és Ausztrália tüzérségi lőszereket szállít Ukrajnának

2023. január 30. - 20:28 | Külföld

Franciaország és Ausztrália tüzérségi lőszerekkel segíti Ukrajnát - közölte hétfőn a párizsi külügyminisztérium a két ország védelmi tárcavezetőinek tanácskozása nyomán.

Franciaország és Ausztrália tüzérségi lőszereket szállít Ukrajnának
Illusztrációs felvétel (TASR)

A diplomáciai tárca tájékoztatása szerint a francia és az ausztrál fél megállapodott abban, hogy 155 milliméteres - harckocsik elhárítására is alkalmas - tüzérségi lőszerekkel fogják ellátni az ukrán hadsereget.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter, akit a France Info hírrádió idézett, több ezer - közösen gyártott - lőszer átadásáról beszélt. Ausztrál hivatali partnere, Richard Marles pedig egy többmilliós projektről, illetve a francia és ausztrál védelmi ipar újabb együttműködéséről szólt.

Párizs és Canberra között korántsem volt felhőtlen a katonai együttműködés az utóbbi években. Ausztrália 2021 szeptemberében az Egyesült Államokkal, illetve az Egyesült Királysággal váratlanul új biztonsági szövetséget hozott létre "AUKUS" néven, amellyel megtorpedózott egy francia-ausztrál tengeralattjáró-szerződést. Párizs felindultan reagált arra, hogy ezzel elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől. Időközben a két ország kapcsolatai rendeződtek.

MTI