Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és az abortuszhoz való jog tiszteletben tartását az olasz választások után

2022. szeptember 26. - 13:55 | Külföld

Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és a terhesség-megszakításhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban - mondta hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök az előrehozott olasz parlamenti választások eredményével kapcsolatban.

Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és az abortuszhoz való jog tiszteletben tartását az olasz választások után
Giorgia Meloni (TASR)

A felmérések szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

"Természetesen az Európai Bizottság elnökével (Ursula von der Leyennel) együtt figyelni fogunk arra, hogy az olyan értékeket, mint az emberi jogok, a mások iránti tisztelet, nevezetesen a terhesség-megszakításhoz való jog, mindenki tiszteletben tartsa" - jelentette ki a kormányfő a BFM hírtelevízióban.

A kormánypárti többségből Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke úgy fogalmazott a France Info hírrádióban, hogy "érezni lehet egész Európában a szélsőséges hullámot. Nagyon nagy a nyugtalanság az emberekben, amire választ kell adni" - mondta a politikus.

Az ellenzéki jobboldalon üdvözölték a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) győzelmét.

"Az olasz nép úgy döntött, hogy ismét kezébe veszi a sorsát egy patrióta és szuverenista kormány megválasztásával" - írta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője a Twitteren gratulálva Meloninak és Matteo Salvininak, amiért "ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek".

Le Pen unokahúga, Marion Maréchal, aki korábban a Nemzeti Tömörülés képviselője volt, de a májusi elnökválasztási kampányban az Éric Zemmour vezette Visszahódítás párt alelnöke lett, az RTL kereskedelmi rádióban az olasz, valamint a két héttel ezelőtti svéd választásokhoz hasonlóan Franciaországban is "jobboldali koalíciót" szorgalmazott.


(MTI)