Franciaország mégsem ad hajókat a líbiai haditengerészetnek

2019. december 3. - 11:24 | Külföld

Franciaország a Líbiában uralkodó helyzetre hivatkozva nem szállítja le a líbiai haditengerészetnek azt a hat hajót, amelyre még februárban tett ígéretet, s amely döntést akkor élesen bírálták civil szervezetek - erősítette meg hétfőn a francia védelmi tárca.

Florence Parly védelmi miniszter februárban jelentette be, hogy hat hajót szállítanak "a líbiai haditengerészetnek az illegális bevándorlás elleni erőfeszítéseihez nyújtott francia támogatás jegyében".

"Jóllehet az átadást Líbiának egy időben terveztük, a miniszter végül úgy határozott, hogy ennek az országnak nem szállítjuk le a hajókat"

- írta november 26-i keltezésű levelében a védelmi minisztérium a párizsi fellebbviteli bíróságnak, amelytől nyolc civil szervezet kérte a szállítás megakadályozását arra hivatkozva, hogy a Líbiából menekülő elfogott migránsokat "olyan befogadó központokban tartják fogva, amelyekben méltatlanok az életkörülmények".

Az AFP francia hírügynökség által idézett levélben a tárca szerint a Líbiában uralkodó helyzet nem teszi lehetővé a hajók átadását.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

"Üdvözöljük a visszalépést a kezdeményezéstől, amely Franciaországot a menekültek és a migránsok ellen Líbiában elkövetett bűntettek hivatalos bűnrészesévé tette volna"

- írta közös közleményében az a nyolc civil szervezet, amely a bíróságon támadta meg a francia védelmi tárcát.

A szervezetek azt kérik Párizstól, hogy "szigorú feltételeket szabjon minden kétoldalú és európai együttműködéshez Líbiának annak érdekében, hogy a migránsok jogait és biztonságát szavatolják és tiszteletben tartsák".

A francia védelmi minisztérium a bírósághoz írt levelében a civil szervezetek kérelemét "megalapozatlannak tartja", s azt írja, hogy a hajók átadásának "egyetlen célja a líbiai állam segítése lett volna a jogállamiság megerősítésében és a nemzeti tengerészet katonai képességeinek újraépítésében". Azaz a tárca szerint nincsen semmilyen kapcsolat a hajók átadásának törlése és a migránsok védelme között, amit a civil szervezetek kérése indokolt volna.

(MTI)