Franciaország újabb 3 milliárd euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának

2024. február 17. - 09:58 | Külföld

Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij aláírt péntek este Párizsban egy kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban.

Franciaország újabb 3 milliárd euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának
Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron (Fotó: AP/TASR)

A tíz évre szóló megállapodásban Franciaország vállalja, hogy 2024-ben 3 milliárd euróig további katonai segélyt nyújt Kijevnek, miután 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott - mondta a francia államfő az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Párizs elsősorban "a tüzérségi együttműködés megerősítését" tűzte ki célul.

Az ukrán elnök Berlinből érkezett Párizsba, s németországi látogatása során hasonló kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Olaf Scholz német kancellárral. A tavaly júliusi, Litvániában megrendezett NATO-csúcson határozták el a szövetség vezetői, hogy a NATO-országok külön-külön hosszú távú biztonsági megállapodást kötnek Ukrajnával. Elsőként Nagy-Britannia írt alá ilyen megállapodást Ukrajnával.

A Franciaországgal kötött egyezmény "átfogó segítségnyújtást ír elő Ukrajnának a területi integritásának helyreállításához a nemzetközileg elismert határain belül", "aktív elrettentést és intézkedések meghozatalát Oroszország bármilyen újabb agressziójával szemben", valamint "támogatást" Kijev európai uniós csatlakozásához, és "interoperabilitást", vagyis együttműködési képességet a NATO-val.

"Franciaország megerősíti, hogy Ukrajna jövőbeli csatlakozása a NATO-hoz hasznos hozzájárulást jelentene az európai békéhez és stabilitáshoz" - olvasható a dokumentumban.

Az ukrán elnök szerint a Franciaországgal és Németországgal kötött kétoldalú biztonsági megállapodások aláírása "lökést adhat az Egyesült Államoknak", ahol egy 60 milliárd dolláros segélycsomagot blokkol a képviselőház.

Ezek a kétoldalú megállapodások nem jelentenek "alternatívát" az amerikai támogatással szemben - hívta fel a figyelmet Zelenszkij. "Mi mind együtt vagyunk. És erre a szövetségre az Egyesült Államok, Európa, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia között szükség van Oroszország legyőzéséhez" - tette hozzá.

Újságírói kérdésre Emmanuel Macron megerősítette, hogy "március közepe előtt" Ukrajnába látogat.

A sajtótájékoztatón a francia elnök elítélte Oroszország "magatartásváltását", amely szerinte "kollektív választ" követel Európától és a nemzetközi közösségtől, különös tekintettel a kibertámadásokra és a fegyverek világűrbe történő telepítését érintő félelmekre.

"Két évvel ezelőtt a Kreml-rezsim megtámadta Ukrajnát, egy európai országot. A Kreml-rezsim fokozta és szigorította a hazánk elleni támadásait a dezinformáció és a kibertér területén" - emlékeztetett Emmanuel Macron, aki szerint "Vlagyimir Putyin Oroszországa a világ destabilizálásának módszeres szereplőjévé vált".

"Nagyon egyértelműen szükség van arra, hogy Európa, de tágabb értelemben a szövetségeseink, partnereink és a nemzetközi közösség is nagyobbat lépjen" - mondta. "Miután látjuk, hogy történnek dolgok, látjuk, hogy egy új szakasz nyílik meg, fel kell ismernünk, hogy egy új operatív és a stratégiai gondolkodás új szakaszát kell megnyitnunk. Ez az, amit Franciaország szeretne" - hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Utalva "az elmúlt napokban kifejezett aggodalmakra azzal kapcsolatban, hogy Oroszország atomfegyvereket telepítene esetlegesen a világűrbe", Emmanuel Macron úgy vélte, hogy "Oroszországnak haladéktalanul magyarázatot kell adnia". Hozzátette, hogy Moszkva "számos küszöböt átlépett" a kibertámadásaival, amelyekben "agresszióra való törekvést" lát a francia elnök.

A bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért Emmanuel Macron és az ukrán elnök is Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek. A Kreml urának "felelnie kell majd a bűneiért" - mondta Volodimir Zelenszkij. Oroszország "szabad szellemeket" ítél halálra azzal, hogy "gulágra" zárja őket - fogalmazott a francia elnök, aki ugyanakkor "a Kreml gyengeségének" és "az ellenfelektől való félelem" jeleként értékelte egy hónappal az oroszországi elnökválasztás előtt Navalnij halálát.

(MTI)