František Imrecze jövő héten távozik a Pénzügyi Igazgatóság éléről

František Imrecze abban a levélben mond le a Pénzügyi Igazgatóság elnöki funkciójáról, melyet csütörtök délután kézbesít Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszternek.

František Imrecze jövő héten távozik a Pénzügyi Igazgatóság éléről
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Imrecze jövő héten távozik a hivataltól. A pénzügyminiszter ezt követően ideiglenesen nevez ki valakit az igazgatóság élére.

Elmondása szerint viszonylag világos elképzelése van arról, hogy kinek kellene ideiglenesen helyettesítenie Imreczét. Egyelőre azonban nem árulta el a nevet, mivel a másik oldal még nem egyezett bele ebbe. Ami biztos, hogy az illető nem Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának (KÚFS) elnöke lesz.      

Kažimír elmondása szerint Imrecze az utolsó héten még részt vesz néhány munkalátogatáson és tárgyalni fog az Europol és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) képviselőivel is.

„Megegyeztünk, hogy Imrecze a mai naptól fogva nem fogja bevonni semmilyen külső kötelezettségvállalásba a pénzügyi igazgatóságot, személyi jellegű és más döntések esetében sem”

– hangsúlyozta a miniszter.

Az OLAF jelentésével összefüggésben, amely egy állítólagos, több száz millió euró értékű vámcsalásra hívta fel a figyelmet, Kažimír hangsúlyozta, hogy ez az ügy még nincs lezárva, és az Európai Bizottság (EB) semmilyen formális eljárást nem indított Szlovákiával szemben. Ha azonban az EB mégis úgy döntene, hogy behajtja Szlovákiától és más érintett EU-tagállamoktól a vámokat, Kažimír szerint peres úton fognak védekezni.

TASR