Frissítették az utazási szemafort, mutatjuk, mely országok számítanak biztonságosnak

2021. június 9. - 21:34 | Belföld

A kormány szerdán frissítette az utazási szemafort, amely szerint az országokat három csoportra osztják járványügyi szempontból. Az új elosztás hétfőtől (június 14.) lép életbe.

Frissítették az utazási szemafort, mutatjuk, mely országok számítanak biztonságosnak
Fotó: TASR/AP

Az utazási szemafor szerint visszatéréskor azok a személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik első oltását követően legalább 21 nap telt el. Amennyiben a beoltott személy az első adag beadását megelőző 180 napban esett át a koronavírus-fertőzésen, a kivétel az első oltást követő 12 hónapig érvényes.

Hétfőtől a következő országok tartoznak a zöld besorolásba: Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Kína, Dánia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hongkong, Írország, Izland, Izrael, Japán, Dél-Korea, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Makaó, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Portugália, Ausztria, Románia, San Marino, Szingapúr, Szlovénia, Vatikán, Spanyolország, Svájc, Svédország, Tajvan, Olaszország.

Ezekből az országokból visszatérve az utazónak 72 óránál nem régebbi RT-PCR-teszttel vagy 12 óránál nem régebbi antigénteszttel kell rendelkeznie, ellenkező esetben 14 napos karanténba kell vonulnia, amit a megérkezés után elvégzett RT-PCR-teszttel vagy antigénteszttel lehet megszakítani. A karantén és a tesztelések alól kivételt képeznek azok, akik már be vannak oltva, a 18 éven aluliak, valamint akik az elmúlt 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen.

A piros besorolásba a következő országok tartoznak majd: Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Grúzia, Jordánia, Kanada, Koszovó, Kuba, Libanon, Moldova, Puerto Rico, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, Amerikai Egyesült Államok, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Akik ezekből az országokból térnek vissza, 14 napos karanténba kell vonulniuk, amit a nyolcadik napon elvégzett negatív PCR-teszttel lehet megszakítani.

A fekete besorolásba tartozik az összes többi ország. Akik ezekből térnek vissza, 14 napos karanténba kell vonulniuk függetlenül a teszt eredményétől. A piros és fekete besorolásra meghatározott szabályok alól kivételt képeznek a beoltott ingázók.


TASR/para