Frissítve: Az MKP Országos Tanácsa támogatja a tárgyalások folytatását a Szövetség létrehozásáról - néhány feltétellel

2021. június 20. - 17:34 | Belföld

Az MKP továbbra is a közös politikai érdekképviselet megteremtésében érdekelt, amit szerinte a közös párt tudna a legjobban megvalósítani, mondta ki vasárnapi ülésén az MKP Országos Tanácsa. Az párt készen áll arra, hogy a Híddal és az Összefogással fuzionáljon, jelentette ki Forró Krisztián pártelnök. Szabtak azonban néhány feltételt: a logó legyen piros-fehér-zöld, a programba pedig kerüljön bele az autonómia.

Frissítve: Az MKP Országos Tanácsa támogatja a tárgyalások folytatását a Szövetség létrehozásáról - néhány feltétellel
Fotó: Paraméter

Az MKP OT legfontosabb témája az alakuló Szövetség alapszabály-tervezete volt. „Megvitattuk az alapszabályt, ezzel kapcsolatban döntést hoztunk, és a következő napokban erről tájékoztatjuk a másik két pártot – jelentette ki Forró. – Bízom benne, hogy mielőbb tovább tudunk lépni a pártegyesítés irányába.”

Egységes döntés

Az alapszabály kérdésében az OT jelenlevő tagjai szinte egységes döntést hoztak. „Voltak viták, de minden egyes felszólaló konstruktívan szólt hozzá” – mondta Köpönczei Péter, az OT elnöke a testület ülése után. A tanács ülésén az összes tag mintegy 85 százaléka részt vett, és a résztvevők túlnyomó többsége elfogadta a Szövetség alapszabályára vonatkozó határozatot.

„Az MKP a továbbiakban már országos tanácsi megerősítő határozattal tudja folytatni a tárgyalásokat az új párt megalapításáról” – jelentette ki az OT elnöke.

Vannak kikötések is - az egyik az autonómia

Berényi József alelnök szerint az OT több feltételt is szabott az új pártba való beolvadás feltételéül. Az egyik, hogy az új párt logójában meg kell jelennie a magyar trikolórnak. „A másik hasonló kikötés, hogy az új párt tárgyalási nyelve a magyar – jelentette ki Berényi. – Természetesen, ahol erre igény van, és szükség van, a párt illetékes szerve dönthet más nyelv használatáról is.”

A párt célkitűzéseire vonatkozóan is fogadtak el módosító javaslatot.

„A szövetségi párt célkitűzései között benne kell lennie annak, hoyg a tömbmagyarság számára törekedni fogunk a területi önkormányzat létrehozására, a peremvidéken élők és a szórványmagyarság esetében pedig a perszonális jellegű önkormányzatiság létrehozására fogunk törekedni” – tájékoztatott az MKP alelnöke.

Emellett szerinte az alapszabályban is hangsúlyozni kell, hogy alulról építkező pártról van szó.

Forró szerint a három párt delegációi már megoldották az alapszervezetek és a járási szervezetek hatáskörével kapcsolatos korábbi vitákat, és a megoldást az OT is elfogadta. Az MKP elnöke azt nem árulta el, hogy hogyan kezelték ezt a területet az alapszabályban, erről szerinte a három pát majd közösen tájékoztat.

Forró: az OT és a kongresszus a legfelső döntéshozó szerv

Elégedett a pártja országos tanácsa által elfogadott határozattal Forró Krisztián pártelnök. „Ha a többi párt is azonosulni tud ezzel a javaslattal, akkor már csak egy lépés, hogy a Szövetség létrejöjjön – mondta a Paraméternek Forró. – Én nagyon bízom benne, hogy a partnerek számára elfogadható lesz ez a javaslat.”

Ugyanakkor elismerte azt is, hogy az OT több olyan területet is megnyitott, amiben korábban már megállapodás született a tárgyalódelegációban.

„Véleményem szerint ezek olyan kérdések, amelyek a közösségünk számára is fontosak, és tudomásul kell venni, hogy nálunk az OT és a kongresszus a legfőbb döntéshozó szerv” – mondta az MKP elnöke.

Szerinte nyáron megalakulhat a Szövetség, ha a Híd és az Összefogás elfogadják az OT által szabott feltételeket.

Köpönczei: alternatíva nemcsak a magyaroknak

Elégedett a közös párt létrehozását támogató OT-határozattal Köpönczei Péter, az OT elnöke is. „Ha megfigyeljük az elmúlt tíz évet, amikor teret biztosítottunk a civileknek, más formációkat is próbáltunk bevonzani, de azt kellett látni, hogy a matematika nem enged – magyarázta a Paraméternek Köpönczei. – Az új párt létrehozását az OT és szerintem a kongresszus minden tagja is egyöntetűen támogatja. Részletkérdésekben ugyanakkor biztosan találunk eltérő véleményeket.”

Szerinte az új pártnak alternatívát kell biztosítania a szlovákiai magyarságnak, de nemcsak az itt élő magyaroknak.

„Nemcsak a magyarságról van szó, a programunkban erőteljesen megjelenik a regionalizmus elve, és ha régióról beszélünk, akár a déli, akár a keleti régiókról, azokban nemcsak magyar anyanyelvű és nemzetiségű lakosok élnek. Ott élnek szlovákok, romák, ruszinok és még sorolhatnám – mondta Köpönczei.

– Mi a számukra is alternatívát akarunk kínálni.” Szerinte a mostani ülés után elmondható, hogy nemcsak a párt országos vezetése, hanem a régiók is támogatják a közös párt létrehozását.

Szombaton az Összefogás kongresszusa is foglalkozott a Szövetség létrehozásáról folyó tárgyalásokkal, de ők a párt alapszabály-tervezetéről nem tárgyaltak, mivel az még nem végleges. A Híd Országos Tanácsa jövő héten szombaton, június 26-án ülésezik.

- lpj -