Frissítve: Az Oroszország elleni szankciók kérdésében nem teljesen ért egyet a szlovák és a magyar államfő

2022. szeptember 30. - 13:19 | Belföld

A kölcsönös kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, az ukrajnai háború aktuális helyzetéről és az energiaválságról is tárgyalt Zuzana Čaputová szlovák, és Novák Katalin magyar államfő Pozsonyban. Az orosz agressziót egységesen elítélték, de a szankciók kérdésében érezhető a különbség van a két álláspont között. Ez volt a magyar köztársasági elnök első hivatalos látogatása Szlovákiában a tavaszi megválasztása óta.

Frissítve: Az Oroszország elleni szankciók kérdésében nem teljesen ért egyet a szlovák és a magyar államfő
Fotó: Szinghoffer Mátyás

Egységesen elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót a szlovák és a magyar köztársasági elnök, a miután Zuzana Čaputová Pozsonyban fogadta magyar partnerét, Novák Katalint. Egyetértettek abban is, hogy Ukrajna területi egységét nem szabad megsérteni, elítélték atervezett orosz annexiót.

Az Oroszország elleni szankciók kérdésében már érezhető volt különbség a két fél között: Novák Katalin szerint előbb elemezni kell a szankciók hatását, míg Čaputová szerint nyilvánvaló, hogy a szankciók fájnak Oroszországnak.

Azzal a szlovák államfő is egyetértett, hogy az uniós tagállamokra gyakorolt hatásukat elemezni kell.

Nyílt, kellemes megbeszélés, néhány vitás kérdéssel

„Nagyon nyílt, kellemes légkörű, konstruktív tárgyalásokat folytattunk, sok kérdésben megegyezik a véleményünk, de vannak olyanok is, amiben eltér az álláspontunk” – foglalta össze röviden a tárgyalásokat Čaputová.

Beszéltek a migráció okozta problémáról is, amely Čaputová szerint ma nagyon fontos téma Szlovákiában.

„Határellenőrzések vannak az osztrák és a cseh határon” – magyarázta Szlovákia problémáját a köztársasági elnök.

Ausztria és Csehország azért vezetett be határellenőrzést a szlovák határon, mivel egyre több, elsősorban Szíriából élrekző menekült lépi át ezeket a határokat. A szír menekültek Magyarprszágon és a Balkánon keresztül érkeznek, a célországuk elsősorban Németország.

Novák egyetértett abban, hogy meg kell őrizni a szabad mozgást a schengeni övezetben.

„Ehhez a külső határok védelmét kell erősíteni” – jelentette ki a magyar államfő.

Novák szerint a magyar-szerb határ védelme megfelelő, azt kellene elérni, hogy eddig a határig ne jussanak el a menekültek. Arról nem beszéltek, hogy Magyarország hajlandó lesz-e visszafogadni a Szlovákiában elfogott menekülteket, ahogyan azt a schengeni megállapodás előírja. A menekültkérdésről jövő héten tárgyalnak az érintett országok belügyminiszterei.

Az agresszió elfogadhatatlan, de Magyarország csak „békét akar”

Mindketten elfogadhatatlannak tartják Oroszország agresszióját Ukrajnában, de az Oroszország elleni szankciók kérdésében már nem teljesen értenek egyet.

„Ez egy brutális háború egy szuverén ország ellen, amely megsérti Ukrajna területi egységét” – mondta az orosz-ukrán háborúról Čaputová. Ezt megerősítette Novák Katalin is. „Kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, ebben teljesen azonos állásponton vagyunk” – mondta a magyar államfő.

Eltérő azonban az álláspontjuk a katonai segítséget illetően. „Mi ezt legitim lépésnek tartjuk, amely segít megvédeni Ukrajnát, segíti őket abban, hogy igazságos, védelmi háborút vívjanak – mondta Čaputová. Novák szerint azonban nem minden országnak ilyen a megközelítése, Magyarország semmilyen katonai segítséget nem támogat, a hadifelszerelést sem engedi át a magyar-ukrán határon. „Számunkra a béke megteremtése lenne a legfontosabb, a béketárgyalások elindítása, de ebből a szempontból nem jó most a helyzet. A kilátások nem ebbe az irányba mutatnak” – ismerte el Novák.

Novák a szankciók hatását vizsgálná

A magyar elnök szerint csak Oroszországnak ártó szankciókat lenne szabad elfogadni

„Olyan döntések mellett álljunk ki a jövőben is amelyek a lehető legnagyobb károkat okozzák az orosz agresszornak, de nem lehetetlenítik el a hétköznapjainkat” – mondta Novák.

Arra kéri a szlovák felet, hogy ne támogasson olyan megoldást, amely tönkretenné a gazdaságunkat. Azt Čaputová is kiemelte, hogy az uniós egységet meg kell őrizni a szankciók tekintetében, de már a jelenlegi szankciókat is eltérően látják a felek.

Novák szerint ugyanis már itt van az ideje, hogy megnézzék a szankciók valódi hatását, azt, hogy milyen hatása volt a szankcióknak az Európai Unió tagállamaira, és milyen Oroszországra.

„Ha ebben a kérdésben tisztán látunk, akkor hozhatunk újabb szankciókat. Úgy látom, hogy a szankciók nem a várt eredményeket hozzák” – véli Novák.

Čaputová szerint az Oroszországra gyakorolt hatás egyértelmű

A szlovák köztársasági elnök szerint azonban vannak megalapozott kutatások, amelyek a szankciók negatív hatását mutatják Oroszországra, ezért Szlovákia továbbra is támogatja az eddig elfogadott szankciókat.

„Nem tartom reálisnak, hogy megkérdőjelezzük a szankciók hatását Oroszországra. Több elemzés azt mutatja, hogy a hatásuk megvan, talán nem olyan gyors, mint vártuk, de a hatás egyértelmű. Teljesen legitim döntés így segíteni a béke létrejöttét, és nem támogatni pénzügyileg Oroszországot” – mondta a szankciókról a szlovák köztársasági elnök.

Ugyanakkor azt ő is természetesnek tartja, hogy elemezniük kell, ezek a szankciók milyen hatással vannak az uniós tagállamokra. „Ez természetes, hiszen védenünk kell állampolgáraink érdekeit” – mondta Čaputová.

Novák szerint az energiaárakat kell megnézni, hogy nyer-e rajtuk Oroszország, és azt, hogy jut-e elég energiahordozó Európába. Az energiahordozókra vonatkozó szankciók azonban még nem léptek életbe, ráadásul még csak a kőolajra vonatkozóan fogadott el szankciókat az unió. A tankerokkal szállított kőolaj behozatala januártól lesz tilos az unióban, míg a vezetékes kőolaj esetében Szlovákia és Magyarország kivételt kapott. A földgázbehozatalra az unió semmilyen szankciót nem vetett ki, a földgázszállítást Oroszország egyoldalúan állította le.

Kettős állampolgárság

A tárgyalásokon beszéltek a kettős állampolgárság kérdéséről. Novák elismerte, hogy történt előrelépés a kérdésben, de ez nem oldotta meg a kérdést a magyar kisebbség számára.

„Sajnálatos, hogy Szlovákia is azok közé az országok közé tartozik, ahol a magyarok nem élhetnek a kettős állampolgárságból fakadó előnyökkel” – mondta Novák, aki megkérte Čaputovát, hogy a lehetőségeihez és jogköreihez mérten segítse elő ezt az ügyet.

A szlovák köztársasági elnök szerint sem oldódott meg megnyugtatóan a kettős állampolgárság kérdése.

„A tavasszal elfogadott módosítással én még nem tartom ezt a problémát megoldottnak”– jelentette ki Čaputová.

- lpj -