Frissítve: Az SaS beváltotta fenyegetését, a parlament működésképtelen, Sulík nyeregben érzi magát

2022. szeptember 14. - 09:58 | Belföld

Az SaS az előzetes ígéreteinek megfelelően obstruálta a parlament rendes ülésének megnyitását, a képviselői nem prezentáltak az ülés kezdetén. A hárompárti koalíció így nem tudta megnyitni a testület ülését. A koalíció legközelebb jövő héten kedden próbálja meg újra megnyitni a parlamenti ülést. 

Frissítve: Az SaS beváltotta fenyegetését, a parlament működésképtelen, Sulík nyeregben érzi magát
Fotó: TASR

A parlament rendes ülésén, szerdán megmutatkozott, hogy mit jelent az, ha a kormány kisebbségben van. A képviselők a másoik kísérletre sem tudták megnyitni az ülést, mivel nem szavazott elég képviselő. Az ülés megnyitásához legalább 76 képviselő jelenlétére van szükség, az első szavazásnál reggel kilenckor 64, a másodiknál fél órával később 71 képviselő nyomta meg a gombot a szavazógépén.

Az obstrukciót Grendel Gábor (OĽaNO-frakció) a parlament alelnöke kommentálta.

„Röviddel ezelőtt meggyőződtünk róla, hogy a kisebbségi kormány a parlamentben is kisebbségben van. Wow.” – írta ki a Facebookra Grendel.

Grendel az ülés megnyitásának újabb kudarcát is nyugodtan vette tudomásul.

„Az obstrukció a parlamenti munka része. Az ellenzék ma a várakozásoknak megfelelően demonstrálta erejét. Többségben van, tárgyalnunk kell velük” – írta újabb bejegyzésében.

Sulík nyeregben érzi magát

Az SaS Sulík szerint kész a tárgyalásokra a koalícióval, de eddig nem keresték meg őket. „Újra felhívom a koalíció megmaradt részének figyelmét, hogy készek vagyunk tárgyalni” – jelentette ki a meghiúsult ülést követően Sulík. Állítja azonban, hogy az ülés előtt semmilyen megkeresést sem kaptak a koalíciótól.

„Fel kell készülniük, hogy minden parlamenti ülés előtt meg kell egyeznünk abban, hogy mely törvényjavaslatokat támogatjuk, és melyeket nem” – figyelmeztette a koalíciót Sulík.

Ha a koalíció nem hajlandó tárgyalni velük, akkor rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik, amelyen a legfontosabb törvényeket vitatnák meg, például az infláció és az energetikai válság elleni törvényeket, vagy Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

A rendes ülés megnyitását a Hlas sem támogatja

A rendes ülés megnyitását nem támogatta a Hlas sem, és ezt a jövőben sem fogja. Egy rendkívüli ülést azonban ők is segítenének megnyitni, egy feltétellel.

„Követelnénk, hogy az ülésen tárgyaljunk arról az alkotmánymódosításról is, amely lehetővé tenné az előrehozott választás kiírását” – jelentette ki Peter Pellegrini pártelnök.

A Hlas mindenképpen előrehozott választást sürget. „A köztársasági elnök hívjon össze tárgyalást, amin meg tudunk állapodni a további lépéseken” – jelentette ki a pártelnök.

Az SaS képviselői hétfőn jelezték, hogy obstruálni fogják a rendes ülés megnyitását, a 21 tagú frakciójukból senki sem szavazott. Sulík pártja nem akarja teljesen ellehetetleníteni az ülést, csak azt akarják szondázni, hogy milyen képviselőkre akar támaszkodni a kormány.

A parlament honlapján lévő információ szerint a 72. (aktuális) ülés szeptember 20-án, 9 órakor folytatódik, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök javaslatára kihagyják a pénteket.

- lpj -