Frissítve: Befejeződött a koalíciós tanács, nincs megegyezés, szerdán lemondanak az SaS miniszterei

2022. augusztus 26. - 17:42 | Belföld

Igor Matovič nem hajlandó lemondani, a másik három párt védi őt, ezért az SaS kilép a kormányból. Sulík szerint az SaS kezdetben segíti a kormányt. A koalíciós tanács ülésén Igor Matovič nem vett részt, spanyolországi nyaraláson van. 

Frissítve: Befejeződött a koalíciós tanács, nincs megegyezés, szerdán lemondanak az SaS miniszterei
Fotó: TASR

Az SaS négy minisztere, Richard Sulík gazdasági, Branislav Gröhling oktatási, Ivan Korčok külügy- és Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerdán benyújtja lemondását, ha addig valami rendkívüli nem történik.

„Véget ért a harmadik forduló, a negyedik nincs értelme. Ha nem történik semmi különleges, ez volt az utolsó” – jelentette be Richard Sulík a koalíciós tanács ülése után.

Mint mondta nem teljesült az alapfeltétele a folytatásnak: Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter nem mondott le, és a másik három párt védi őt. Szavaiból az derült ki, hogy a koalíció felbomláást csak Igor Matovič lemondása állíthatná meg. Richard Sulík már az ülés előtt sem volt bizakodó, az eredményre vonatkozó jóslata bevállt.

A kormányt még egy kicsit segítik, Sulík "energetikai menetrendet" készít

A parlament szeptemberi ülésén az SaS még támogatja a kormány bizonyos javaslatait és segít az ülés megnyitásában.

„A parlament tárgyalni fogja Svédország és Finnország NATO-csatlakozsát, amit nagyon fontosnak tartunk, emellett azokat a törvényeket is támogatni fogjuk, amelyeket a kormány már elfogadott” – mondta Sulík.

A törvényjavaslatok támogatása azonban csak az első olvasatban biztos, a második és a harmadik olvasatról majd a módosító javaslatok fényében döntenek.

Sulík azt is ígéri, hogy az energetikai problémák megoldására egyfajta „menetrendet” készít. „Ez egy olyan ügy, amelyhez több fontos lépést kell megtenni, és a menetrendből következő döntéséket szintén támogatni fogjuk” – mondta az SaS elnöke.

A kormány támogatásával kapcsolatban semmi másról nem egyeztek meg. „Ellenzéki párt leszünk, konstruktív ellenzéki párt” – jelentette ki Sulík. Az állami költségvetés támogatását nem tartják lehetségesnek. „Nehezen számíthatnak a támogatásunkra a költségvetés elfogadásánál, amikor a kiadási oldalon szerepel egy egymilliárdos tétel, ami éppen az oka a távozásunknak, amit Igor Matovič a fasiszták támogatásával fogadott el, megtörve az elnöki vétót” – magyarázta az SaS elnöke.

A koalíciós tanácson semmi új nem hangzott el

A koalíciós partnereik nem jöttek semmilyen új javaslattal. Sulík többször elmondta, hogy meglepte őket, hogy koalíciós partnereik milyen könnyen elengedték az SaS-t. „Nemcsak a négy miniszterről van szó, az államtitkárokról, egyéb vezető beosztású minisztériumi dolgozókról, állami vállalatok vezetőiről, ezek pótlása nem lesz könnyű, hónapokat vehet igénybe. És mindezt egyetlen ember miatt, aki csak problémákat okoz, aki ragaszkodik a bársonyszékéhez” – szúrt oda Matovičnak Sulík.

Nem tudják, hogy kik lesznek az SaS-es miniszterek utódai. „Erről semmi nem hangzott el” – jelentette ki Branislav Gröhling oktatási miniszter. A szerdai lemondásuk azonban nem jelenti azt, hogy este már nem lesznek miniszterek.

„Mi csak benyújtjuk a lemondásunkat, eljuttatjuk az iktatóba, de értesülésem szerint a köztársasági elnök az elfoglaltsága miatt csak egy héttel később, szeptember 8-án tudja legkorábban elfogadni” – mondta Sulík.

- lpj -