Frissítve: Blokkolta a Sme rodina a 363-as paragrafus módosítását, a volt OĽaNO-s képviselők is segítették Kollárt

2022. szeptember 27. - 11:39 | Belföld

Második alkalommal is blokkolta a Sme rodina a büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusának módosítását. Az SaS nagyobb transzparenciát vitt volna a főügyész jogköreibe, de Kollárék ezt nem támogatták. 

Frissítve: Blokkolta a Sme rodina a 363-as paragrafus módosítását, a volt OĽaNO-s képviselők is segítették Kollárt

Csak 72 igen szavazatot kapott 74 nem szavazat mellett az SaS törvényjavaslata, amely korlátozta volna a főügyész jogköreit. A javaslat korlátozta volna, hogy a főügyész milyen esetekben szüntethette volna meg önhatalmúlag a büntetőeljárást. A Sme rodina egységesen nemmel szavazott, Boris Kollár pártelnök már többször kijelentette, ellenzik a főügyész jogköreinek korlátozását.

A Sme rodina az ellenzékkel tart

„Tanúi voltunk annak, hogy ki kivel tart a parlamentben” – kommentélta Richard Sulík a szavazás eredményét. A jogszabályt az OĽaNO és az SaS frakciója mellett, csak a Za ľudí megmaradt képviselői és három független, volt koalíciós képviselő Miroslav Kollár, Tomáš Valášek (Za ľudí), valamint Ján Mičovský (OĽaNO) támogatták.

A Sme rodina az ellenzékkel a javaslat ellen szavazott, a Smer, a Hlas és a ĽSNS korábbi és megmaradt képviselői egységesen ellenezték a javaslatot. De ellene szavazott vagy akadályozta az elfogadását további 5 ex-OLaNO-s képviselő is.

Közülük a Sme rodinába „igazolt” Romana Tabák és Ján Krošlák ráadásul nemmel voksolt. „Nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan fog erre reagálni az OĽaNO vezetése, hogy a koalíciós partnerük szemmel láthatóan megsérti a koalíciós szerződést és a korábbi megállapodásaikat sem” – mondta Sulík.

Elszalasztott lehetőség

Az SaS azt sajnálja legjobban, hogy a szavazással az is meghiúsult, hogy egyáltalán tárgyaljanak a 363-as paragrafus módosításáról. „Mi nem megszüntetni akartuk ezt a lehetőséget, hanem szabályozni” – jelentette ki Mária Kolíková (SaS). A volt igazságügyi miniszter szerint a 363-as paragrafus, illetve annak eltörléséért folytatott küzdelem a korrupció elleni harc egyik jelképévé vált.

„Az eltörlése kulcsfontosságú lenne annak érdekében, hogy a nyomozás ne álljon le, mielőtt a bírság elé kerülhet az ügy” – magyarázta Kolíková.

A Za ľudí csak a főügyészt bírálja, Boris Kollárt nem

A Za ľudí is sajnálja, hogy a törvénymódosítás elbukott, de nem a koalíciós partnereiket hibáztatják, hanem a főügyészt, aki visszaél a törvény adta lehetőségeivel. „A Za ľudí egyetlen pártként nem szavazott Maros Žilinkára, sőt, Juraj Šeliga a köztársasági elnököt is megpróbálta meggyőzni, hogy hogy ne nevezze ki a már megválasztott Žilinkát” – reagált a párt a szavazás eredményére. Állítják, hogy nem adják fel a küzdelmet az igazságszolgáltatás javítása érdekében, és mindent megtesznek, hogy a rendőrség szabadon végezhesse munkáját.

Maroš Žilinka főügyész a megválasztása óta már többször élt ezzel a lehetőséggel, neki köszönheti például a szabadságát Peter Pčolinský, az SIS volt igazgatója, Peter Kažimír jegybankelnök és Jaroslav Haščák, a Penta volt társtulajdonosa.

Az OĽaNO nem reagált a szavazásra.

A 363-as paragrafus eltörlésére még egy lehetősége lesz a koalíciónak, Tomáš Valášek (PS) szintén előterjesztett egy ilyen értelmű javaslatot, amiről talán már a héten tárgyalhat a parlament. Várható azonban, hogy a Sme rodina és az ellenzék SaS-esn kívüli része újra mindent megtesz majd a javaslat elfogadása ellen.

- lpj -