Frissítve: döntött a kormány, átadjuk a MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának

2023. március 17. - 10:15 | Belföld

A kormány a várakozásoknak megfelelően, ma (pénteken) online ölésen döntött a kabinet arról, hogy Szlovákia átadja a már nem használt MiG 29-es gépeit Ukrajnának, kiegészítve néhány üteg KUB légvédelmi fegyverrendszerrel. Heger szerint a miniszterek egységesen támogatták a döntést. A kabinet már szerdán is tárgyalt a témáról, de akkor nem döntöttek a miniszterek. Jaroslav Naď szerint mintegy 900 millió euró értékben kapunk érte ellentételezést.

Frissítve: döntött a kormány, átadjuk a MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának

Mehetnek a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába, a kormány a ma délelőtti, rendkívüli és online formában megvalósított ülésén hozta meg a határozatot. Jaroslav Naď védelmi miniszter 13 vadászgép és nem meghatározott számú KUB légvédelmi üteg átadásáról beszélt, amiért Szlovákia kompenzációt kap.

Eduard Heger miniszterelnök szerint a vadászgépeket nem támadásra használja majd az ukrán hadsereg.

„A MiG-ek az ukrán lakosság védelmét fogják szolgálni, nem támadásra használja majd az ukrán fél, ahogyan azt egyesek igyekeznek beállítani” – mondta Heger.

A miniszterelnök szerint az ideiglenesen megbízott kormány az alkotmánnyal és hatásköreivel összhangban döntött. Az ellenzék azonban éppen azt állítja, hogy a tavaly megbukott, és azóta csak korlátozott hatáskörre működő kormánynak nincs joga átadni a vadászgépeket.

Lengyelország szintén a héten jelentette be, hogy több MiG vadásgépet átad Ukrajnának. A védelmi miniszter korábban arról tájékoztatott, hogy már legalább 4 állam adományozott vadászgépeket Ukrajnának.

Nemzetközi szerződést köthet a megbízott kormány is

Heger arra hivatkozik, hogy a kormánynak joga van nemzetközi megállapodásokat kötni. „A köztársasági elnök felhatalmazta a kormányt, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, hogy folytassa a munkát az alkotmány 119. paragrafusának bizonyos pontjai, köztük az f) pont alapján” – mondta Heger. Ez a pont kimondja, hogy „a kormány testületi döntést hoz a Szlovák Köztársaság nemzetközi szerződéseiről, amelyek előkészítését a kormányra ruházta a Szlovák Köztársaság elnöke”.

„A köztársasági elnök mindenről tud, teljes vele az egyetértés, és a megállapodással egyetért Boris Kollár, a parlament elnöke is” – jelentette ki Heger.

A miniszterelnök szerint az eljárást jóváhagyta Viliam Karas igazságügyi miniszter és Štefan Holý, a törvény-előkészítéssel megbízott miniszterelnök-helyettes.

Heger szerint bővebb elemzés nem készült, de a kormány minden tagja egyetértett abban, hogy a kabinet dönthet nemzetközi szerződésekről, és a MiG-ek átadása egy ajándékozási szerződés alapján történik. Visszautasítja Robert Fico állítását, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia az orosz-ukrán háború részesévé válik.

„Szlovákia a legerősebb védelmi szövetség, a NATO tagja, ennek köszönhetően Szlovákia még sohasem bírt ilyen jó védelemmel” – jelentette ki Heger.

200 millliót az EU, 700 milliót az USA ad

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint nincs igaza azoknak az ellenzéki pártoknak, akik arra hivatkoznak, hogy a megbízott kormány nem dönthet „alapvető bel- és külpolitikai kérdésekben” – az alkotmány 119. paragrafusának j) pontja, mert arra nem kapott megbízást a köztársasági elnöktől.

„A külügyminiszter írásban igazolta, hogy a MiG-ek átadása nem alapvető külpolitikai kérdés” – mondta Naď.

A védelmi miniszter szerint Szlovákia mintegy 900 millió euró értékű ellentételezést kap a 13 vadászgépért és a KUB légvédelmi rendszerekért.

„Megerősíthetem, hogy ellentételezést fogunk kérni az Európai Békekeretből, és ebben előzetesen már meg is egyeztünk az uniós szervekkel, valamint kétoldalú megállapodás keretében ajánlatot kaptunk az USA-tól konkrét katonai eszközökre 700 millió dollár értékben – magyarázta a védelmi miniszter. – Ha ezt a kettőt összeadjuk, akkor mintegy 900 millió euró értékben kapunk ellentételezést”.

A miniszter azt nem árulta el, hoyg milyen fegyvereket, fegyverrendszereket kaphatnánk az USA-tól. Az ukrán fél Naď szerint tudja használni a gépeket. „Vannak pilótáik, van gyártókapacitásuk, amely már a szocializmus óta alkatrészeket gyárt ezekhez a gépekhez” – jelentette ki a miniszter.

A MiG-ekre nincs szükségünk

A MiG 29-es vadászgépeket tavaly ősz óta egyáltalán nem használja a hadsereg. Daniel Zmeko tábornok, a fegyveres erők vezérkari főnöke szerint egyrészt nem is alkalmasak a repülésre, másrészt pedig már pilóták sincsenek.

„Ezekhez a gépekhez jelenleg 5 pilótája van a hadseregnek” – mondta Zmeko.

Szerinte pótalkatrészeket és lőszert sem kaptak a gépekhez, ezt az orosz félnek kellett volna biztosítania. Zmeko megerősítette, hogy a MiG-eket nem nagyon lehet harctéri feladatokra használni, nem „csatagép”. Az ukránok szerinte is elsősorban a légvédelmüket erősítik majd velük.

„Az ilyen gépek feladata a légtér védelme, valószínűleg az ukrán fél is erre fogja ezeket használni” – mondta Zmeko.

A tábornok nem tudta megmondani, hogy az ukránok hány gépet tudnak majd használni, mert nincs tisztában azzal, hogy milyen alkatrészekkel rendelkeznek a gépekhez. Azt kijelentette, hogy három gép biztosan alkalmatlan a harcra, mivel azokat még a szocializmus idején kapta Csehszlovákia, és azóta sem modernizálták őket.

- lpj -