Frissítve: eredményes lett a liberális képviselők obstrukciója, az abortusztörvényről csak a következő, októberi ülésén szavaz a parlament

2020. szeptember 29. - 23:15 | Belföld

Szerda reggel sem sikerült az első két szavazás a parlamentben: habár a határozatképesség ellenőrzésénél még 80 képviselő jelentkezett be, az utána következő első szavazásnál csak 69-en prezentáltak, majd a másodiknál 74-en, így a törvényhozás újra határozatképtelennek bizonyult. A liberális képviselők obstrukciója kedd este óta tartott, a parlament nem tudja elfogadni az abortusztörvény módosítását, amelyet az OĽaNO konzervatív szárnya terjesztett be a törvényhozásba. 

Frissítve: eredményes lett a liberális képviselők obstrukciója, az abortusztörvényről csak a következő, októberi ülésén szavaz a parlament
Fotó: TASR

Eredményesen blokkolta kedd este óta a parlamentet a Jana Bittó Cigániková (SaS) körüli koalíciós képviselők a Smer, a Hlas és a Kotlebáék képviselőinek támogatásával. Mivel szavazáskor kihúzzák kártyáikat a szavazógépből a törvényhozás nem volt határozatképes, a második próbálkozásnál is csak 74 képviselő nyomott gombot. Az ülést vezető Juraj Šeliga végül arról szavaztatott, hogy az abortusztörvény módosítását halasszák a következő, októberi ülésre. Ezt már 117 képviselő igen szavazatával elfogadta a törvényhozás, miközben 138 képviselő prezentált. A szeptemberi ülést befejezték, de a Paraméter információi szerint a kialakult helyzetet a koalíciós tanács fogja kezelni. Az OĽaNO-s képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy az SaS és egyes képvielők a Za ľudí frakciójából az ellenzékkel blokkolták a parlament munkáját.

Cigánikováéknak feltehetően nem tetszik, ahogyan a többi koalíciós képviselő szavazni akar az abortusztörvény módosításáról. Boris Kollár ugyan összehívta a házbizottságot, de nem sikerült feloldania a patthelyzetet. Az ülés szerdán reggel folytatódik. Cigánikovát az SaS mellett támogatta néhány képviselő az OĽaNO-ból és a Sme rodinából is.

Jana Bittó Cigániková (Fotó: TASR)

Az abortusztörvényről tárgyalt tegnap mintegy 10 órán át a parlament, de nem sikerült szavazniuk az OĽaNO konzervatív képviselői által benyújtott tervezetről. A képviselők többször is nekifutottak a szavazásnak, de a legjobb kísérlet során is csak 75 képviselő jelezte részvételét, vagyis eggyel kevesebb a szükségesnél.

Nem vett részt a szavazásban a teljes SaS-frakció, a Za ľudí frakciójából 6, a Sme rodina frakciójából 5, az OĽaNO-ból pedig 1 képviselő támogatta őket vagy nem volt jelen.

Az utolsó szavazásnál csak 73 képviselő jelezte részvételét. Az akció azonban nem lehetett volna sikeres, ha nem csatlakoznak az obstrukcióhoz a Smer, a Hlas és Kotleba képviselői.

A parlamentbe kedden az eredeti tervezethez két módosítójavaslatot is benyújtottak. Anna Záborská (OĽaNO-KÚ) kicsit enyhítette volna saját javaslatukat, Cigánikováék viszont gyakorlatilag teljesen kiherélték volna Záborská javaslatát: maradt volna az eddig érvényes szabályozás. A konzervatív képviselőnő azt akarta, hogy Cigánikováék javaslatáról egyáltalán ne szavazzon a parlament.

Anna Záborská (Fotó: OĽaNO)

Záborskáék is éltek júliusban a Smer és Kotleba képviselőinek támogatásával, az első olvasat utáni szavazásnál csak az ő voksaikkal voltak eredményesek.

A hírünket frissítjük.

- lpj -

Címkék: abortusztörvény