Frissítve: a Híd és Összefogás szerint megalakulhat a Szövetség – úgy, ahogy a tárgyalódelegációk megállapodtak, az MKP OT feltételeit nem támogatják

2021. június 26. - 13:46 | Belföld

A Híd Országos Tanácsa és az Összefogás Kongresszusa is a hárompárti tárgyalások alapján született dokumentumoknak megfelelően hozná létre a Szövetséget, nem támogatják vagy nem is nagyon foglalkoztak az MKP Országos Tanácsa által javasolt változásokkal. Szerintük az esetleges változtatásokra lesz idő az új párt megalakulása után. Az MKP elnöke ennek ellenére optimista, szerinte közelebb kerültek a megegyezéshez.

Frissítve: a Híd és Összefogás szerint megalakulhat a Szövetség – úgy, ahogy a tárgyalódelegációk megállapodtak, az MKP OT feltételeit nem támogatják
Fotók: Cséfalvay Á. András - archív felvétel

A Híd szombati Országos Tanácsa jóváhagyta a Szövetség megalakulásához szükséges alapdokumentumokat – az alapszabályt, az alapelveket és célkitűzéseket – a hárompárti megállapodásoknak megfelelően, és változatlan formában. Ugyanígy döntött az Összefogás Kongresszusa is.

Sólymos: az MKP „szalámitaktikája” csak a temeti a megegyezést

A Híd szerint a lezáratlan kérdések megvitatását már az alakuló pártra kell bízni. „Mi tiszteletben tartjuk azt, amit az alapelvekben lefektettünk: a párt tevékenységének alapelvei a szerződések, megállapodások betartása, egyenrangú partneri viszony kialakítása és fenntartása, egymás kölcsönös tiszteletben tartása, a demokratikus politikai kultúra szabályainak érvényesítése.

Ezért ebben a szakaszban mi nem szabunk további követelményeket. A lezáratlan kérdések tisztázására elegendő időnk lesz a Szövetség hivatalos létrehozása után is” – fejtette ki Sólymos László, a Híd elnöke.

Szerinte, ha az összes érintett fél hasonlóan áll hozzá, akkor a Szövetség a következő hetekben hivatalosan is megalakulhat.

Nem tartja jónak az MKP-nak azt a taktikáját, hogy a megszületett megállapodások után álljanak elő újabb követelésekkel.

„Nekünk nincsenek új feltételeink, az a szalámitaktika pedig, hogy mindig új feltételeket szabok, sőt visszatárek a már lezárt kérdésekhez, ahhoz vezet, hogy nem lesz megegyezés” – jelentette ki Sólymos.

A következő napokban le akarnak ülni a partnereikkel, és szeretnék elérni, hogy a lezárt megállapodásoknak megfelelően haladjanak tovább.

Híd: nem lehet cél a területi autonómia

A Híd Országos Tanácsa nem támogatja az MKP OT által szorgalmazott területi autonómia célként való kitűzését, mivel azt szeretnék, hogy a „Szövetség olyan gyűjtőpárt legyen, amely sokszínűségével, jó programjával, átgondolt stratégiájával visszanyeri a választók bizalmát, tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek. Olyan párt, amelyet liberális, polgári, konzervatív, keresztény- és szociáldemokrata értékekkel rendelkező politikusok és szavazók alkotnak”. Ezért nem tartják támogathatónak a területi autonómia követelését.

„A területi autonómia ezért nem lehet a párt víziója és a célkitűzései között sem szerepelhet. A Híd kitartóan támogatja a kulturális és oktatási önkormányzat és a nyelvi egyenlőség megteremtését célzó politikák megalkotását” – áll a párt nyilatkozatában.

A Híd támogatja viszont a közigazgatási rendszer átalakítását a természetes régióknak megfelelően, ahogyan azt az MKP is szeretné.

Összefogás: nincs kiegészítő módosítás

Az Összefogás kongresszusa a Híd OT-hoz hasonló döntést hozott. „Az Összefogás az egyezség értelmében egészében szavazott a tervezetről és semmilyen kiegészítő módosítást nem fűz hozzá” – áll a párt nyilatkozatában. A közgyűlés tagjai per rollam szavazással döntöttek a tervezetről, a beérkezett voksok alapján a többség jóváhagyta, így az Összefogás részéről nincs akadálya a Szövetség létrejöttének.

A párt szerint rendkívül nehéz tárgyalások árán jutottak el a jelenlegi kompromisszumhoz, ezért azon nem akarnak változtatni.

„Több száz órányi tárgyalások eredményét új, a többi partner érdekeivel szembemenő követeléssel az Összefogás nem fogja veszélyeztetni” – véli az Összefogás.

Példaként az új párt alapszervezeteinek létrehozását hozzák fel, amely szerintük az MKP követeléseinek megfelelően került az Alapszabályba. „A közös alapszabály súlyos kompromisszumok árán jött létre, része az MKP vezetősége kérésére az alapszervezetek kikényszerített egyesítése, ami helyi szinten mindhárom oldalról érthető nemtetszést váltott ki” – állítja az Összefogás.

Az új javaslatokról már döntsön a Szövetség

A párt úgy véli, hogy a megegyezett dokumentumokon túlmutató módosításokról már az új párt szerveinek kell dönteniük.

„A tárgyalások célja a pártszövetség létrehozása. A partnerpártok országos tanácsai és közgyűlései által hozott bárminemű új módosító javaslat megvitatására az új párton belül lesz lehetőség – azok számára, akik a közös pártszövetség tagjai és döntéshozói lesznek” – véli az Összefogás.

Az MKP elnöke optimista

Nem akart részletesen reagálni a két párt döntéseire Forró Krisztián, az MKP elnöke.

„Mi még a hivatalos döntést nem kaptuk meg tőlük, amennyiben elfogadták a dokumentumokat, én örülök neki, hogy ismét közelebb kerültünk a megegyezéshez, és már csak néhány kérdést kell tisztázni, és létrejöhet a Szövetség” – mondta a Paraméternek Forró.

Arra nem reagált közvetlenül, hogy sem a Híd, sem az Összefogás nem akarja újra megnyitni a már lezárt dokumentumokat, témákat. „Amint látjuk, hogy milyen a konkrét döntés, akkor tudunk majd reagálni” – jelentette ki az MKP elnöke.

- lpj -