Frissítve: Igor Matovič marad a helyén, az SaS bizalmatlansági indítványa nem kapott elég támogatást

2022. október 4. - 11:45 | Belföld

Nem sikerült az SaS kísérlete, a keddi szavazáskor nem sikerült biztosítani az Igor Matovič leváltásához minimálisan szükséges 76 szavazatot. A Sulíkék által benyújtott bizalmatlansági indítványt csak 73 képviselő támogatta.

Frissítve: Igor Matovič marad a helyén, az SaS bizalmatlansági indítványa nem kapott elég támogatást
Fotó: TASR

Csak 73 képviselő szavazott az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra, így Matovič marad a helyén. A leváltásához ugyanis minősített többség, vagyis valamennyi képviselő több mint felének a szavazata - 76 voks kellett volna. A szavazáson csak 124 képviselő vett részt, nem szavazott sem a Za ľudí 3 képviselője, sem pedig az OĽaNO új platformot alapító 9 képviselője.

A bizalmatlansági indítvány ellen mindössze 45 képviselő szavazott, vagyis ennyien álltak ki határozottan Igor Matovič mellett.

Tarabáék szavazata hiányzott

Matovič leváltásához az ĽSNS listáján bejutott három képviselő, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa és Filip Kuffa igen szavazata hiányzott, ők szintén távol maradtak a szavazástól. Az ellenzék szerint ezt a három képviselőt már „megvette” a koalíció vagy Igor Matovič, ezért nem támogatták az SaS indítványát.

Ezt erősíti meg az is, hogy Taraba és két társa korábban már két alkalommal megszavazta a Matovič ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – és eddig minden kormánytag elleni bizalmatlansági indítványt megszavaztak –, de most inkább nem vettek részt a szavazáson.

Taraba a vitában már jelezte, hogy nem szavazza meg a pénzügyminiszter leváltását, az igen szavazatáért azt követelte az SaS-től, hogy ellentételezésként támogassák az előrehozott választást. Azt azonban nem pontosították, hogy ez alatt mit értenek, mivel a választási ciklus lerövidítéséhez előbb módosítani kell az alkotmányt.

Rajtuk kívül minden ellenzéki képviselő megszavazta a pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt, beleértve az SaS-t és a koalícióból már korábban távozott két képviselőt, Miroslav Kollárt és Tomáš Valášeket is.

A szavazás eredménye (Fotó: TASR)

Az OĽaNO sem állt egységesen a pénzügyminiszter mellé

Igor Matovičot azonban csak 45 képviselő támogatta, ez kevesebb, mint saját pártja képviselőinek a száma. Nem szavazott nemmel a bizalmatlansági indítványra az OĽaNO-nak 9 képviselője sem, akik a napokban megalakították a Polgári és Demokratikus Platformot az OĽaNO frakciójában.

A kilenc képviselő azt kifogásolta, hogy Igor Matovič a bizalmatlansági indítvány vitájában elmondott „védőbeszédében” az újságírókat „Hitler újságíróihoz” hasonlította.

A képviselők azt várták Matovičtól, hogy bocsánatot kér az újságíróktól, és garantálja azt is, hogy a továbbiakban a kormány nem a fasiszta képviselők támogatásával fog működni. A pénzügyminiszter ugyan hétfőn írt egy bejegyzést, ebben ugyan szerepel az a szó, hogy „bocsánatkérés”, de inkább eg yújabb támadásnak értelmezhető au OĽaNO elnökét bíráló újságírók ellen.

A Za ľudí sem szavazott

Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti képviselője röviddel a szavazás előtt jelentette be, hogy ők sem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, de nem is támogatják „nem” szavazatukkal a pénzügyminisztert.

„Nem tudok egy sorba állni Robert Ficóval, Mazirekkel és társaival, és ezzel hozzájárulni a kormány bukásához – írta Šeliga. – Nem teszek azonban úgy, mintha minden rendben lenne, ezért a mai szavazáson nem veszünk részt, ami egy jelzés a koalíciós partnerünknek.”

A szavazástól való távolmaradás Matovič megtartását jelenti.

Kolláréktől 7 "nemet" kapott Matovič

Matovič a Sme rodina képviselői közül is csak 7 szavazatot kapott, igaz, Kollárék sem támogatták a leváltását. Boris Kollár maga nemmel szavazott az SaS indítványára, de 20 képviselője közül 13 vagy nem szavazott, vagy pedig tartózkodott.

- lpj -