Frissítve: A közös magyar párt is elfogadható Matovičnak, ha Berényi azt mondja, hogy ez OK; a Híd szerint Matovič csak játszik

2020. október 13. - 18:22 | Belföld

Matovič Bugár Bélát is kiprovokálta az állampolgársági törvényről tett kijelentéseivel. A kormányfő szerint nem lesz teljesen feltétel nélküli a magyar állampolgárság felvétele a jövőben sem, mint ahogyan azt Bugár akarta. A járványintézkedések és a gazdasági újjáépítési terv mellett erről is tárgyalt Igor Matovič miniszterelnök a Magyar Közösség Pártjának képviselőivel, Forró Krisztián pártelnökkel és Berényi József alelnökkel. Forró magyarul is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy mindenki rendszeresen mosson kezet. A Híd nem hisz a kormányfőnek, a megbeszélést csak színjátéknak tartja. 

Frissítve: A közös magyar párt is elfogadható Matovičnak, ha Berényi azt mondja, hogy ez OK; a Híd szerint Matovič csak játszik
Fotó: Facebook

A járványügyi intézkedések kommunikációjának hangsúlyozására kérte a kormányfő az MKP képviselőit, de emellett szó esett egyéb témákról is.

„Mindenki vegye komolyan a járványt, viselkedjünk felelősségteljesen hordani kell a maszkot, be kell tartani a biztonságos távolságot és mossunk kezet rendszeresen – ismételte el Forró Krisztián magyarul is a kormányfővel folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón kedden délután.

– Ha ezt betartjuk, akkor sikerül rajta gyorsan túltenni magunkat.”

Berényei: Infrastrukturális fejlesztés kell

Az MKP képviselői a járványügyi intézkedések mellett a gazdasági újjáépítési tervből származó támogatások egyenlő elosztásáról tartja fontosnak. Berényi József szerint fontos az infrastruktúra fejlesztése, az R7-es, az R2-es. „Említettük a Szoroskői alagutat is” – mondta Berényi a sajtótájékoztatón. Szerinte fontos lenne az észak-déli közúti összeköttetés fejlesztése és a csallóközi vízbázis fokozott védelme is.

Matovič megígérte, hogy a támogatásokat egyenlően fogják elosztani, ezúttal Dél-Szlovákia sem lesz mostohagyerek. „Nem kezeljük majd mostohán az újjáépítési alapból való támogatás merítése során sem,

azok az eszközök éppen arra szolgálnak, hogy behozzuk a lemaradást Dél-Szlovákiában,

éppen ez a hely az, ahová ezeket az összegeket be kell fektetni, ahol a szlovákiai magyarok is élnek” - ígérte meg a kormányfő, hogy a pénzt ezúttal egyenlően osztják el.

Azt azonban nem árulta el, hogy milyen projekteket preferál, mire adhat pénzt a kormány. „Ha ezt most elárulnám, akkor arról beszélnék, ami majd a jövő héten lesz téma” – jelentette ki a kormányfő.

Matovič: Berényi barátja a barátom

A jó kapcsolatot a szlovákiai magyarok képviselőivel megtartaná a kormányfő a három párt egyesülése után is.

„A barátaim barátai az én barátaim is, rendkívül bízom Berényiben, ha ezek az urak ezen az úton indulnak el, akkor én bízom benne” - jelentette ki Matovič.

Egy feltétele van: az új tömörülés nem közeledhet a Smerhez és a Smerből kivált Peter Pellegrini új pártjához, a Hlashoz sem.

Más pártokat nem hív meg

Matovič azonban egyelőre csak az MKP-ban bízik, más pártokat egyelőre nem akar meghívni a kormányhivatalba. „Régen tudható, hogy a legnagyobb bizalmam az MKP-val szemben van – jelentette ki a kormányfő. – Más pártok elsősorban a Híd, nagyon lejáratta magát.”

Az MKP-ban is csak azóta bízik újra, amióta új vezetése van. Még mindig fájlalja, hogy a trianoni évforduló kapcsán összehívott találkozóra a párt akkori vezetése az emlékezetes memorandummal érkezett. „Visszaéltek a helyzettel, én nagyon sajnáltam – mondta a kormányfő. – Miután nagyon rossz formát választottak, én azzal a memorandummal nem is foglalkoztam.” Annak azonban örül, hogy új vezetést választott az MKP.

„Az együttműködés alapja a jóakarat”

Berényi szerint az együttműködésük alapja a jóakarat. „Semmi más csak a jóakarat, ez nem a parlamenti mandátumokon alapul, de van befolyásunk Szlovákia déli részén” - magyarázta az MKP alelnöke. A magyar közösség szempontjából legfontosabb témáknak a kisebbségi hivatal létrehozását, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadását és a kisebbségi nyelvhasználat kibővítését tartja, de úgy véli, hogy ezek a járvány miatt várhatnak.

„Tudjuk, hogy nem ez a legjobb időszak, de a választás négy évre szól, ezt a munkát folytatni kell” – mondta Berényi.

Matovič bocsánatot kért, ezentúl nem magyarul, „törökül beszél” majd, ha téved

A kormányfő kedden elnézést kért egy múlt heti elszólásáért is, amikor a nyelvbotlását azzal kommentálta, hogy „elnézést, hogy magyarul beszéltem”. Szerinte ez a szlovákok közt bevett szófordulat, nem akarnak vele senkit megsérteni. „Az urak most figyelmeztettek, hogy ez nem fair, igaz, én sem gondoltam komolyan, de értem, hogy ez sértő lehet – kért elnézést Matovič. –

Legközelebb majd azt mondom, hogy »ez törökül volt«, hogy senkit se sértsek meg.”

Megígérte azt is, hogy nem használja majd a „magyar kisebbség” kifejezést sem, inkább „magyar közösségről” beszél majd, ha a szlovákiai magyarokra gondol.

Kettős állampolgárság csak feltételekkel

A kettős állampolgárság kérdésében azonban nem ígért túl sokat a kormányfő. Szerinte mindenképpen marad olyan feltétel, amellyel bizonyítani kell a kötődést az adott országhoz, tehát bizonyos ideig ott kell élni. „Ez kompromisszum, de ez európai megoldás” – jelentette ki Matovič. Azt nem mondta el, hogy a 3 éves ottlakás marad-e a törvényben, ahogyan a belügyminisztérium javasolja, vagy ezt csökkentik 6 hónapra, ahogyan az MKP-nak is megfelelne.

A Bugár Béla és a Híd korábbi javaslataival az volt a problémája, hogy szerinte a Híd elnöke mindig azt mondta, hogy vagy mindent, vagy semmit, nem hajlott a kompromisszumra.

„Olyan érzésem van, hogy neki az az állapot megfelelt, mert mondhatta, hogy nézzétek, mit csináltak ezek a szlovákok” – mondta Matovič.

Szerinte ő többször is megkereste Bugárt kompromisszumos, reális javaslattal.

Bugár: „hiányzott a hazug Matovič szavazata”

A kormányfőre Bugár Béla is reagált, hazugnak nevezve a kormányfőt.

„Ez idáig Matovič sajtóit nem kommentáltam, de a mai hazugságai miatt kivételt teszek - írta a Facebookra a Híd korábbi elnöke.

– A kettős állampolgársági törvénnyel kapcsolatban azt hazudta, hogy javaslatait azzal utasítottam el, hogy mindent vagy semmit. Nem volt semmilyen javaslata, de a saját kormányáét viszont blokkolta.”

Szerinte a kettős állampolgárság kérdését már a Radičová-kormány idején meg lehetett volna oldani, ha Matovič és társai megszavazzák a koalíciós javaslatot. Az akkori javaslat alapján ma minden szlovák állampolgárnak lehetne más állampolgársága is, amennyiben nem tagja a fegyveres erőknek és munkája során nem kerül kapcsolatba titkos információkkal, magyarázta Bugár. „Két szavazat híján a törvény megbukott, hiányzott a hazug Matovič szavazata is” – írta a volt pártelnök.

A Híd nem hisz Matovičnak

A Híd szerint a tárgyaláson felvetett kérdések abszolút legitimek, de a párt nem hisz a kormányfő ígéreteinek. „Közös célunk segíteni a déli és a keleti régióknak.

Sajnos, ha ezt Matovič ígérgeti egy sajtótájékoztatón, az csak színjáték” – írta bejegyzésben Sólymos László pártelnök.

A Híd szerint az MKP képviselői csak Igor Matovič újabb színjátékához asszisztáltak.

Lajos P. János