Frissítve: Legkorábban június 25-én vagy 26-án indulhat a forgalom az R7-esen

2020. június 3. - 10:40 | Belföld

Legkorábban június végén, várhatóan június 25-26-án vehetik majd használatba az R7-es első szakaszait az autósok, a Speciális Építésügyi Hivatal a napokban kiadja az ideiglenes használatba vételi engedélyt. Az engedélyek hatályba lépése azonban még további hetek kérdése, amint ezek hatályosak lesznek, megindulhat a forgalom az első szakaszokon.

d4r7
Fotó: TASR

Az Egyházgelle-Ketelec lehet az első szakasz, amit átadhatnak a forgalomnak. Az átadásra várhatóan június végén kerülhet sor, tájékoztatott szerdai sajtótájékoztatóján Andrej Doležal közlekedési ügyi miniszter. Szerinte azért kell ilyen sokáig várni az átadásra, mert még egyetlen szakasz sem volt kész. „Még nem volt kész, nem volt megfelelően előkészítve a használatba vételre” - mondta a Paraméter kérdésére a miniszter. Szerinte meg kell várni az építésügyi hivatal engedélyeit, amelyeket a napokban adnak ki.

A hibákat már régen kijavították

Az építő cég, a D4R7 Construction, április végi tájékoztatása szerint a hiányosságokat már akkor kijavították.

„Az R7-es Ketelec és Egyházgelle közti szakasza közlekedésbiztonsági és műszaki szempontból átadható az utazóközönségnek - tájékoztatta akkor a Paramétert Michal Heerdt, a D4R7 Construction vezérigazgatója.”

Igaz, Heerdtet azóta őrizetbe vette a rendőrség, csaknem négy napi őrizet után azonban kénytelenek voltak szabadon engedni, mert a bíróság elutasította az előzetes letartóztatásba helyezését. Az őrizetbe vétel azonban nem az út kivitelezésével volt kapcsolatos, hanem a rendőrség engedély nélküli kavicskitermelés miatt történt indított eljárást ellene.

Már tényleg kész az R7-es egy szakasza

Viszont most már a minisztérium szerint is kész az út egy szakasza, feltehetően az Egyházgelle-Ketelec közti szakaszról van szó, csak az engedélyek jogerőre emelkedését kell megvárni. „Ezen a héten már kiadták az engedélyeket, tehát a használatba vétel időpontja a nyár elején lehet” – mondta szerdán Dolezal. Az engedélyeket jelenleg állítja ki az építésügyi hivatal.

„Múlt héten kijavították a kifogásolt hibákat, jelenleg folyik az engedélyek kiadása, ezeket kézbesítjük az érintetteknek, majd jogerőre emelkednek

– tájékoztatott Peter Varga, a közlekedési ügyi minisztérium közúti közlekedési főosztályának vezérigazgatója. – Technikailag az első dátum, amikor igénybe vehető az út, június 25-26-a lehet.”

A D4-es egy szakaszával probléma van, de már nem olyan nagy

A D4-es horvátjárfalui szakaszát, ahová a rendőrség gyanúja szerint hulladékot is beépítettek, még mindig vizsgálják. „A Speciális Építésügyi Hivatal 90 nappal meghosszabbította a határidőt” - tájékoztatott szerdán a miniszter. Ezen a szakaszon januártól folyik az utólagos engedélyeztetés, a miniszter szerint az út nincs összhangban az építési engedéllyel és az építési tervvel.

Doležal tegnap már óvatosabban fogalmazott, mint egy hónappal korábban, nem mondta ki egyértelműen, hogy az útszakaszt el kell bontani.

„Az eljárásnak két eredménye lehet: az utólagos engedélyezés vagy az elbontás” - jelentette ki Dolezal.

Április végén még arról beszélt, hogy az építésügyi hivatal csak egyféle döntést hozhat. „Nem tudom elképzelni, hogy a más döntést hozzon, minthogy az építési engedéllyel és a építési tervvel ellentétben épült építmény elbontását rendeli el” - jelentette ki néhány hete a miniszter.

Statikailag rendben van

Peter Varga, a közlekedési ügyi minisztérium közúti közlekedési főosztályának vezérigazgatója szerint két feltételnek kell teljesülnie, és az egyik már teljesülni látszik. „A műtárgynak statikai szempontból biztonságosnak kell lennie az üzemeltetés céljaira olyan hosszú időn át, amilyenre tervezve volt, emellett pedig összhangban kell lennie a környezetvédelmi előírásokkal” - tájékoztatott Varga. Szerinte az első feltétel, vagyis a statikai biztonság igazoltnak látszik az építtető által leadott tanulmányok alapján.

„Annak ellenére, hogy nem megfelelő alapanyagot használtak az építésnél, a műtárgyat úgy építették fel, hogy az nem gátolja a későbbi üzemeltetést, vagyis nem kell teljes egészében elbontani” - jelentette ki Varga.

Egyes szakaszokon azonban a paraméterek meghaladják a szabványokban meghatározott értéket, ezért a töltés egy részét az építőnek rendbe kell hoznia. Szerinte 300-400 méteres szakaszról van szó, ahol azonban a töltés 10-11 méter magas. Az útszakaszt környezetvédelmi szempontból a járási hivatal környezetvédelmi osztálya és a környezetvédelmi minisztérium vizsgálja.

Két szakaszra már tényleg van engedély

A D4R7 Construction megerősítette, hogy valóban megkapták már két szakaszra a használatba vételi engedélyt. „Bízunk benne, hogy hamarosan a további két szakaszra is megkapjuk, és ezt követően örömmel átadjuk használatba az utat a nyilvánosságnak” - tájékoztatta a Paramétert a cég. Egyébként örömmel vették, hogy a minisztérium már konstruktívabban áll a D4/R7 projekthez. „Értékeljük, hogy visszatértünk a tények alapján folytatott vitához” - áll a cég sajtónyilatkozatában.

- lpj -

Címkék: D4-R7