Frissítve: Lemondásra szólították fel az SaS képviselői Boris Kollárt; a Sme rodina elnöke korábban kijelentette: nem mond le

2020. július 1. - 13:39 | Belföld

Az SaS kitart amellett, hogy Kollár nem maradhat a parlament elnöke. Korábban a Sme rodina elnöke elmondta, ha lemondásra kényszerítenék, akkor pártja kilépne a koalícióból. Az SaS központjában szerdán tárgyaltak Kollárral, a párt parlamenti frakciója hallgatta meg álláspontját a plagizált diplomamunkájáról.

Frissítve: Lemondásra szólították fel az SaS képviselői Boris Kollárt; a Sme rodina elnöke korábban kijelentette: nem mond le
Fotó: Paraméter

Lemondásra szólította fel Boris Kollár (Sme rodina) házelnököt az SaS frakciója. A képviselők egy órán át tárgyaltak Kollárral a plagizált diplomamunkájáról. Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető szerint a párt frakciója egységesen döntött. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem fogják támogatni semmilyen ellenzéki javaslatot Kollár leváltására.

„Képviselőink több mint egy órán át beszélgettek Boris Kollárral, az eredmény pedig az, hogy az SaS frakciója felszólította a házelnököt, hogy mondjon le a házelnöki posztról. A frakció egységesen döntött” – tájékoztatott Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője a szerdai találkozó után.

Kollár megvárta a frakció döntését, majd a hátsó kijáraton, az újságírókat elkerülve távozott az SaS székházából.

„Megmagyaráztuk neki, hogy az SaS választói sokkal érzékenyebbek az ilyen hibákra, ezt megértette, és tudomásul vette a döntésünket” – tájékoztatott Zemanová.

Az SaS azonban nem távozik a koalícióból akkor sem, ha Kollár a posztján marad.

„Az SaS biztosan marad a kormányban. Komolyabb okok miatt is ezt mondtam, nem ilyen, valójában nevetséges ok miatt”

– magyarázta Sulík. Azt azért kijelentette, hogy pártja teljes mértékben támogatja a frakció döntését.

A pártelnök szerint a lemondásra való felszólítás nem kérdőjelezi meg azt, hogy a parlament elnöki posztja a Sme rodinát illeti. „Van elég képviselőjük, választhatnak mást” – mondta Sulík.

Nem tart attól sem, hogy a kormánykoalíció felbomlik pártja frakciójának döntése miatt.

„A kutya ugat, a karaván halad tovább” - válaszolta Sulík

arra a felvetésre, hogy Kollár szerint a Sme rodina kilép a kormányból, ha őt lemondásra kényszerítik. Nem határoztak meg határidőt sem Kollárnak a lemondásra, úgy véli, nem kell semmit elkapkodni. „Ülésezni fog a koalíciós tanács is, lesz parlamenti ülés, az eseményeknek folyást kell hagyni” – mondta az SaS elnöke.

Sulík egyébként csak a találkozó végére érkezett, nem is találkozott a Sme rodina elnökével. „Éppen elkerültük egymást Boris Kollárral” - tájékoztatott az SaS elnöke. Késését a kormányülésen való részvétellel magyarázta.

Kollár azonban már nem igazán tud elképzelni semmilyen más politikai felelősségvállalást, mint amit már megtett, már a koalícióból való kilépést is fontolgatja. „Határozottan, mert én már mondtam, vagy mindenkit átvizsgálunk, vagy senkit - válaszolta a házelnök a meghallgatása előtt arra a kérdésre, hogy a koalícióból való kilépésük is játékban van-e. - Bocsánatot kértem, de senki nem állíthatja, hogy törvényt szegtem.

Más lehetőségem nem lenne, mint kilépni a kormányból, nem mondhatok le csak a házelnöki posztról.”

Továbbra is kitart amellett, hogy a diplomáját az előírásoknak megfelelően szerezte, habár egyes összehasonlítások szerint a diplomamunkájának 52 százalékát más munkájából vette át.

„Én senkit nem zsarolok, megyek beszélgetni a kollégáimmal. Válaszolni fogok a kérdéseikre” - mondta, mielőtt belépett az SaS székházába.

A Za ľudí képviselőivel nem lesz találkozó, Kollár szerint ők nem is hívták. A legkisebb kormánypárt azonban elfogadhatatlannak tartja a házelnök plagizálását. Az OĽaNO képviselőivel hétfőn találkozott, Igor Matovič pártja nem kérte tőle, hogy mondjon le a házelnöki posztról. Gyimesi György (OĽaNO) szerint a kormányprogram teljesítése sokkal fontosabb, mint bármilyen diplomamunka”.

Marián Viskupič (SaS) szerint azonban pártja követelni fogja, hogy Kollár az eddiginél nagyobb mértékben vállalja a politikai felelősséget a plágium miatt. Hogy ez mit jelent, arról Viskupič nem akart nyilatkozni a találkozó előtt.

A Paraméter írásban megkérdezte Boris Kollár és a Sme rodina álláspontját is az SaS frakciójának döntéséről, amint választ kapunk, bővítjük cikkünket.

- lpj -

Címkék: Boris Kollár, SaS