Frissítve: Ma reggel sem sikerült elkezdeni a rendkívüli ülést, Boris Kollár berekesztette a meg sem nyitott ülést

2023. augusztus 22. - 09:26 | Belföld

Ma reggel 9-kor újra megpróbálták, de ismét nem tudták megnyitni a képviselők a Smer által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést. Most 56 képviselő prezentált a megnyitáshoz a szükséges 76 helyett. A Smer az igazságszolgáltatási és a biztonsági szervek berkeiben, vagyis a NAKA és az SIS között zajló belháborúról beszélt volna, és fel akarta szólítani Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy váltsa le az országos rendőrfőkapitányt. Tíz órakor újra próbálkoztak, de csak 53 képviselő volt a teremben.

Frissítve: Ma reggel sem sikerült elkezdeni a rendkívüli ülést, Boris Kollár berekesztette a meg sem nyitott ülést
Fotó: TASR

Kedden is kudarcba fulladt a parlament rendkívüli ülésének megnyitása, reggel kilenckor csak 56 képviselő jelezte részvételét, ami éppen 20-szal kevesebb, mint a minimálisan szükséges létszám. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök bejelentette, hogy egy óra múlva, vagyis 10-kor még egyszer megpróbálja, majd végleg berekeszti a 99. parlamenti ülést.

A második keddi kísérlet is kudarcot vallott, a teremben csak 53 képviselő nyomott gombot, így Boris Kollár végleg berekesztette az ülést.

Az ülést tegnap (hétfőn) kellett volna megnyitni, de akkor sem volt meg a szükséges minimális létszám, a második kísérlet során is is csak 69 képviselő jelezte részvételét.

Az ülés összehívását a Smer mellett támogatták valamennyi korábbi ellenzéki párt, vagyis a Hlas, a Republika és a ĽSNS képviselői, és a korábbi kormánypártok közül a Sme rodina is az ülés megnyitása mellett volt. Robert Fico a rendőrség múlt heti, Végkifejlet (Rozuzlenie) nevű akciója után kezdeményezte az ülést, mert szerinte az országban rendőrpuccs zajlott le. A többi kormánypárt - az SaS, az OLaNO és a Za ludí - a Smer "kampányrendezvényének" tartja a parlament rendkívüli ülését, ezért a képviselőik ugyan jelen vannak a parlamentben, de nem prezentálnak az ülés megnyitása során.

Az ülésre beterjesztett határozattervezetében a Smer utasítaná Ódor Lajos miniszterelnököt Hamran István országos rendőrfőkapitány leváltására és a politikusok korrupciós ügyeit vizsgáló nyomozók, az úgynevezett "Čurilla-banda" szolgálaton kívül helyezésére. A határozat Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is felszólítaná, hogy adjon tájékoztatást a kialakult helyzetről a parlamentnek.

A parlament szeptember elsején még biztosan találkozik, ünnepi üléssel emlékezik az alkotmány 1992-es elfogadásáról. Várhatóan lesz még egy rendes ülés is, mivel a kormány néhány törvényt gyorsított eljárásban szeretne elfogadtatni még a választás előtt. Az egyik az orvosi ügyeletekről szóló jogszabály, amely az orvosokkal kötött megállapodást öntené törvényi formába. A jogszabálytervezeteket a kormány még a héten elfogadhatja.

- lpj -