Frissítve: Matúš Šutaj Eštok marad a belügyminiszteri poszton, a kormánykoalíció egységesen szavazott

2023. november 29. - 11:09 | Belföld

Nem sikerült leváltani posztjáról Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminisztert, az ellenzék bizalmatlansági indítványa csak 61 igen szavazatot kapott. A kormánykoalíció egységesen Šutaj Eštok leváltása ellen voksolt, az ellenzék is egységesen leváltotta volna, mert szerintük alkalmatlan a belügyminiszteri posztra.

Frissítve: Matúš Šutaj Eštok marad a belügyminiszteri poszton, a kormánykoalíció egységesen szavazott
Fotó: TASR

A várakozásoknak megfelelően marad a posztján Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, akit az ellenzék a rendőrségen belüli tisztogatások miatt akart leváltani. A bizalmatlansági indítvány csak 61 voksot kapott, az koalíciós képviselők egységesen ellene szavaztak. A képviselők négy napon át vitatkoztak a belügyminiszter alkalmatlanságáról.

A koalíciós képviselők egységesen szavaztak, a bizalmatlansági indítvány 75 nem szavazatot kapott, minden jelenlévő koalíciós képviselő elutasította az ellenzéki javaslatot. Šutaj Eštok leváltásához legalább 76 igen szavazatra lett volna szükség, de a koalíciós képviselők csak 61 igent tudtak biztosítani, a többi ellenzéki hiányzott az ülésről.

A miniszter leváltására azonban nem volt esély, hiába lett volna jelen az összes ellenzéki képviselő, egy héttel a kormány programnyilatkozatának megszavazása után egyetlen koalíciós képviselő sem fogja megbuktatni saját kormányt. A belügyminiszter esetleges eltávolítása ugyanis ezt jelentette volna.

A vitában az ellenzék megpróbálta bizonyítani Matúš Šutaj Eštok alkalmatlanságát a belügyminiszteri posztra, amire szerintük a legjobb bizonyíték, hogy már bírósági döntés igazolja, hogy a miniszter törvényt sértett. Két bíró is kimondta, hogy nem lehetett volna szolgálaton kívül helyezni illetve leváltani azokat a rendőröket, akik védett bejelentői státuszt kaptak.

A vitában elsősorban Tibor Gašpar (Smer) védte a belügyminisztert, meglepetésre Peter Pellegrini, a Hlas elnöke egyszer sem szólalt fel.

Az első nap ugyan egy hlasos miniszter – Richard Raši régiófejlesztési miniszter – is megszólalt Šutaj Eštok védelmében, de a miniszterek közül is többen voltak a smeresek. Robert Fico kormányfő személyesen is védelmébe vette miniszterét, de felszólalt érdekében Robert Kaliňák védelmi és Richard Takáč mezőgazdasági miniszter is.

Az ellenzékiek közül a Progresszív Szlovákia és az SaS képviselői voltak a legaktívabbak, viszont a két pártelnök nem volt túlságosan aktív. Michal Šimečka (PS) beterjesztőként csak egyszer szólalt fel, Richard Sulík (SaS) pedig egyszer sem jelentkezett be a vitába. „Teret akartam biztosítani a többi ellenzéki pártnak is, hogy meg tudjanak szólalni a vitában. Ezért volt ez közös, ellenzéki indítvány, nem csak a Progresszív Szlovákia kezdeményezése” – magyarázta saját viszonylagos „némaságát” Šimečka.

Sulíkhoz hasonlóan Milan Majerský, a KDH elnöke sem szólalt fel a vitában, a KDH álláspontját leggyakrabban Martina Holečková, a párt frakcióvezetője ismertette. A pártelnökök közül Igor Matovič, a Szlovákia párt vezetője volt a legaktívabb.

„A vitában a belügyminisztert a legaktívabb a megvádolt és meggyanúsított korábbi országos rendőrfőkapitány védte. Az egyik gazember védte a másikat” – jelentette ki Matovič.

„A cirkusz véget ért”

A miniszter elégedett a parlamenti szavazás eredményével.

„Az ellenzéki cirkusz a várt eredménnyel ért véget. Tovább dolgozom a biztonságos Szlovákiáért, ahol a törvény mindenkire egységesen érvényes” – írta ki a Facebookra a miniszter.

A miniszter a leváltása után nem állt ki a sajtó elé, maga a Hlas sem tartott sajtótájékoztatót, Peter Pellegrini is a közösségi médiában reagált röviden a szavazásra. „Örülök, hogy Matúš Šutaj Eštok négy napi felesleges parlamenti vita után, ismételt bizalmi szavazással és a Hlas teljes bizalmát élvezve visszatérhet munkájához, Szlovákia lakosságának biztosításához” – írta Pellegrini. Šutaj Eštok egy kommentárban köszönte meg pártfőnökének az ismételt bizalmat.

Sikertelen volt, de nem felesleges

Habár a miniszter „túlélte” a bizalmatlansági indítványt, az ellenzék nem tartja sikertelennek a levátási próbálkozást.

„Matúš Šutaj Eštok miniszter marad, de maradnak az okok is, ami miatt mi le akartuk váltani” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke a szavazás után. – A legfontosabb ok a hatalom arroganciája, a módszer, ahogyan törvényellenesen félreállították azokat a vizsgálótiszteket, akik a smeres politikusok ügyeit is vizsgálják.”

A bizalmatlansági indítványt az elutasítása ellenére nem tartja haszontalannak. „Négy napig, a szüneteket is beszámítva még tovább, arról szólt a politikai párbeszéd, hogy a belügyminiszter alkalmatlan a posztjára” – magyarázta Šimečka.

Matúš Šutaj Eštok a Szlovákia párt szerint is teljesen alkalmatlan a belügyminiszteri posztra.

„Alkalmatlan a posztra, mert törvényt sértett, mert vállalta a bosszú végrehajtását, a Smer ízlésének megfelelően” – mondta Roman Mikulec (Szlovákia párt) korábbi belügyminiszter.

Mikulec arra kérte a becsületes rendőröket és ügyészeket, hogy ne adják fel a munkájukat, folytassák – a kormánypártokra is veszélyes – korrupciós ügyek kivizsgálását. Szerinte ez csak a kezdet volt, a belügyminiszter leváltását a későbbiekben újra meg fogják próbálni.

- lpj -