Frissítve: Megvan Sólymos csapata, amelyet a Híd Közgyűlésének Füleken, május 30-án kellene elfogadnia

2020. május 20. - 13:56 | Belföld

Sólymos László korábbi alelnök indul a párt elnöki posztjáért, alelnöknek fogja javasolni Agócs Attilát, Pataky Károlyt, Tóth Mariánt és Michal Goriščákot.

Sólymos László
Fotó: Paraméter

A párt tájékoztatása szerint a tanácskozás az érvényben lévő járványellenes intézkedéseket maximálisan figyelembe véve és betartva zajlik majd. A közgyűlés küldöttei új elnököt, alelnököket és elnökségi tagokat választanak.

A jelenlegi állás szerint csak Sólymos László, a Híd korábbi alelnöke indul az elnöki posztért. „Az én politikai elképzelésem szerint az előttünk álló időszakban a nemzeti kisebbségek és a régiók érdekképviselete abszolút prioritást élvez majd, a szétforgácsolódás és a személyes viták pedig nem kapnak teret” – tájékoztatott Sólymos.

A párt volt alelnöke már korábban is a magyar pártok összefogását támogatta. „Egyesíteni kell az erőnket, együtt kell működnünk annak érdekében, hogy a kisebbségeket ne csak néhány ember képviselje a parlamentben” - mondta a politikus.

Sólymos csapata

A Híd volt alelnöke szeretné, ha a pártot egy új csapat irányítaná. „Erősebb képviseletet szeretnénk biztosítani a régióknak, és ez meglátszana a párt vezetésén is” - mondta a Paraméternek Sólymos.

Alelnököknek fogja javasolni Agócs Attilát, Fülek, Pataky Károlyt, Királyhelmec és Tóth Mariánt, Tardoskedd polgármesterét. A negyedik alelnök a ruszin nemzetiségű Michal Goriščák, Svidník alpolgármestere lehet, ha a közgyűlés is rábólint.

Jakab kimarad, Bugár segít?

A Paraméter információi szerint a párt vezetésébe kerülhet még

Ravasz Ábel korábbi romaügyi biztos, Rigó Konrád volt kulturális államtitkár és Sárközy Irén is, aki több parlamenti bizottságában is dolgozott.

Ez alapján viszont kikerülhet a párt felső vezetéséből Jakab Elemér és Bastrnák Tibor is. A Paraméter kereste Jakab Elemért is, amint sikerül vele beszélni a terveiről, cikkünket bővítjük.

Bugár Béla korábban azt nyilatkozta, hogy szívesen segít továbbra is a pártnak, de a vezetésben már nem szeretne aktívan bekapcsolódni. Szerettük volna megtudni az ő aktuális álláspontját is, de a telefonhívásunkra nem reagált.

Módosulhat az alapszabály

A közgyűlésen téma lesz a párt alapszabályának a módosítása is. „Azt szeretném, hogy egyszerűsödjön a párt működése, gyorsabb legyen az információáramlás, hogy a párt megfeleljen a kor kihívásainak” – magyarázta Sólymos.

Bugár Béla pártelnök és a párt teljes elnöksége március elején mondott le, a parlamenti választáson elért gyenge eredmény miatt. Azóta a pártot a Sólymos László, Agócs Attila, Pataky Károly és Peter Krajňák alkotta négytagú testület irányítja.

-lpj-

Címkék: híd, közgyűlés