Frissítve: Mentő vitte el az OĽaNO-s képviselőt, keddre halasztották a szavazást a Matovič elleni bizalmatlansági indítványról

2022. szeptember 29. - 17:21 | Belföld

Félbeszakította a parlament munkáját Boris Kollár házelnök (Sme rodina), mert rosszul lett egy OLaNO-s képviselő, akihez mentőt kellett hívni. Elmaradt a szavazás is az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról, a házelnök szerint kedden szavazhatnak. Richard Sulík szerint van egy kis esély a leváltására, ha sikerül, készek tárgyalni a visszatérésükről a kormányba. De ennek már tényleg nem ad sok esélyt. 

Frissítve: Mentő vitte el az OĽaNO-s képviselőt, keddre halasztották a szavazást a Matovič elleni bizalmatlansági indítványról
Ján Kerekréti már eszméleténél van (Fotó: TASR)

Néhány perccel az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról való szavazás előtt félbeszakadt a parlament munkája, mert rosszul lett Ján Kerekréti, az OĽaNO parlamenti képviselője.

„Mára félbeszakítottam az ülést, mert egy képviselő nagyon súlyos állapotba került, mentőt kellett hívni, kezdetben nagyon rosszul nézett ki a helyzet. Szerencsére már eszméleténél van, de még nem tudjuk, mi várható” – jelentette be néhány perccel a szavazás kezdete előtt Boris Kollár házelnök.

A vitát a pénzügyminiszter leváltására benyújtott bizalmatlansági indítványról már befejezték, a szavazás kimenetele még mindig kétesélyes. Ha minden OĽaNO-s és a párt listáján bejutott képviselő a bizalmatlansági indítvány ellen fog szavazni, akkor három, az ĽSNS listáján bejutott, de már függetlenként jegyzett képviselőn múlik Matovič sorsa: Tomáš Taraba, valamint Filip és Štefan Kuffa dönthet a pénzügyminiszter sorsáról.

Matovič tovább kavar

Közben Igor Matovič egy újabb, más által meg nem erősített pletykával támadja Sulíkot. A volt gazdasági miniszter állítólag azt ajánlotta a még „billegő” képviselőknek, hogy az SaS hajlandó lenne támogatni Roman Mikulec belügyminiszter leváltását, ha most menesztik Matovičot.

„Ha most támogatják a leváltásomat, azt ígéri, hogy az SaS jutalmul kivégzi Roman Mikulecet, kéz a kézben a SmeroHlas maffiával” – írta Facebook-bejegyzésében Matovič.

Majd egy személyes üzenettel zárta Sulíknak: „Rišo, a bosszúvágy nagyon rossz tanácsadó. Fékezz!”

Sulík: Matovič elvesztette józan ítélőképességét

Sulík szerint azonban ez a pletyka is csak azt bizonyítja, hogy Matovič elvesztette ítélőképességét, ezért nem alkalmas a pénzügyminiszteri posztra. „Ez teljes nonszensz, nem is tudom, mit mondjak erre – reagált Sulík Matovič bejegyzésére. –

Az utóbbi két napban annyi hazugságot, kitalációt, féligazságot hallottam magamról. Megtudtam, hogy kormánygéppel utaztam nyaralni. Ezek olyan égbekiáltó dolgok, ezekre már nincsenek szavak.”

Az SaS elnöke szerint nem fogják kezdeményezni Mikulec leváltását és nem is adják hozzá aláírásaikat. „A belügyminiszter elleni, néhány nappal ezelőtti bizalmatlansági indítványáról szóló szavazás során tartózkodtunk, mint konstruktív ellenzék” – magyarázta Sulík. Mikulec leváltásáról – immár 7. alkalommal a két és fél év alatt – szeptember 20-án szavaztak a képviselők, az indítvány akkor 58 igen szavazatot kapott, vagyis 18 szavazat hiányzott a leváltásához.

Gyanús megállapodás Tarabával

Sulík szerint Matovič leváltása Tomáš Tarabán és két társán múlik. „Tarabának van egy nagy problémája, meg kell magyaráznia lépéseit a választóinak. Eddig 14-szer próbáltak leváltani kormánytagot, Taraba képviselő 14-szer igennel szavazott, ebből kétszer Matovič leváltására.

Most, amikor amikor leválthatnánk Matovičot, akkor tartózkodni akar, vagy el fog tűnni. Mi más következhet ebből, mint az, hogy már régen kötöttek valami gyanús megállapodást, és védeni fogják Matovičot” – jelentette ki Sulík.

Lezártak egy szakaszt

Ha azonban leváltanák a pénzügyminisztert, akkor Sulík kész tárgyalni a miniszterelnökkel a visszatérésükről a kormányba. „Ha leváltják, akkor tájékoztatjuk a kormányfőt, hogy készek vagyunk tárgyalni. Nem tudom, hogy ezek a tárgyalások hogyan sikerülnek, azt sem, hogy egyáltalán lesznek-e ilyen tárgyalások” – mondta Sulík.

Ha Matovič a helyén marad, akkor már nem fogják újra kezdeményezni a leváltását.

„Ez a lezárása annak a szakasznak, ami július 6-án kezdődött, amikor döntöttünk arról, hogy kilépünk a kormányból, ha Igor Matovič a kormányban marad. Következetesek voltunk” – mondta Sulík.

Sajnálja, ha az OĽaNO és Igor Matovič jobban ragaszkodik a pénzügyminiszteri poszthoz, mint ahhoz, hogy legyen 21 biztos szavazatuk a parlamentben.

Az ülést holnap folytatják, de szavazás az időközben megvitatott törvényjavaslatokról és az Igor Matovic elleni bizalmatlansági indítványról csak kedden lesz.

- lpj -