Frissítve: Szeptemberben lesz a parlamenti választás, Fico már kampányol és a győzelemre készül

2023. január 31. - 17:26 | Belföld

Megszavazta a parlament a választási ciklus lerövidítéséről szóló határozatot, amely azt is kimondja, hogy az előrehozott választás szeptember 30-án lesz. A korábbi kormánykoalíció pártjainak – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – javaslatát 92 képviselő támogatta, 54 ellenezte. Délután még kérdéses volt, hogy meglesz-e a szükséges 90 szavazat, mert a volt koalíció két képviselője hiányzott. Az előrehozott választás kiírásához szükséges alkotmánymódosítást múlt héten fogadta el a parlament.

Frissítve: Szeptemberben lesz a parlamenti választás, Fico már kampányol és a győzelemre készül
Fotó: TASR

Előrehozott parlamenti választás lesz szeptember 30-án, döntött ma (kedd) a parlament. A korábbi kormánykoalíció pártjainak – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – megegyezése alapján beterjesztett javaslatot 92 képviselő támogatta, 54 pedig ellene szavazott. Nem támogatták a javaslatot a Smer, a Hlas és a szélsőséges pártok képviselői, mert ők korábban, májusban vagy júniusban tartották volna a szavazást.

A szeptember 30-i időpontot tartalmazó javaslatot megszavazta az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí minden jelenlévő képviselője. A szavazásról igazoltan hiányzott Marek Hattas (SaS) és Peter Kremský (OĽaNO), akik külföldi szolgálati úton vannak.

A választást Boris Kollár hirdeti ki

A parlament a választás időpontjáig még rendesen ülésezik, szeptemberig még öt plenáris ülése van betervezve, de várhatóan az utolsó kettőt, a júniusit és a szeptemberit már nem tartják meg. A határozat alapján a választásokat Boris Kollár, a parlament elnöke hirdeti, legkorábban 130 nappal, legkésőbb pedig 110 nappal a választás időpontja előtt, vagyis legkorábban május végén.

Kollár az ellenzéket bírálta azért, mert nem szavazta meg a szeptemberi időpontot. Képmutatásnak tartja, hogy erőltette a népszavazást, mint a választás kiírásának egyik lehetőségét, majd a májusi és a júniusi dátumot az előrehozott választásra, de a szeptemberit már nem szavazta meg.

A korábbi időpontokat csak 75 képviselő támogatta

A parlament szavazott két korábbi időpontról is: a Smer május 27-ét javasolta, a Hlas pedig június 24-ét. Mindkét időpont 75 szavazatot kapott a szükséges 90 helyett. Ezeket az időpontokat a Smer, a Hlas és a szélsőséges pártok képviselői mellett csak a Sme rodina szavazta meg. Boris Kollár pártja előre jelezte, hogy ők minden időpontot megszavaznak.

Fico már kampányol

Robert Fico pártelnök a győzelemre készül az őszi választáson.

„A választási kampány abban a pillanatban elkezdődött, amikor a parlament megszavazta ezt a határozatot” – jelentette ki Fico.

Szerinte a volt koalíció „megvásárolta vagy zsarolással bírta rá a képviselőket”, hogy megszavazzák a szeptemberi időpontot. Állítja, hogy Boris Kollár házelnököt is zsarolják.

Szerinte a mai szavazás egyben Guiness-rekordot ér. „Rekordot jelent, hogy olyan kormányunk van, aki leválthatatlan, és a bukása után még 11 hónapig kormányoz” – jelentette ki a Smer elnöke. Szerinte a rendőrség és a NAKA mindent meg fog tenni, hogy az ellenzéki képviselőket a választások előtt még letartóztassák.

Remišová sajnálja, hogy csak szeptemberig maradnak

Juraj Šeliga (Za ľudí) szerint csak a volt koalíciós pártok javaslatának volt esélye.

„Ha minden megállapodásunkat így betartottuk volna, akkor nem bukott volna meg a kormány” – kesergett Šeliga a szavazás után.

A Za ľudí és az OĽaNO jelentős része egyáltalán nem akart előrehozott választást, ők megpróbálták volna kibírni a rendes időpontig – 2024. február-március – tartó időszakot a megbízott vagy esetleg az ezután kinevezett hivatalnokkormánnyal.

Veronika Remišová (Za ľudí) pártelnök nem nagyon örült a szavazásnak eredményének. „Az előrehozott választások Szlovákiának eddig még semmi jót nem hoztak, de miután az SaS a Smerrel/Hlasszal és a szélsőségesekkel megbuktatta a kormányt, és miután az SaS elutasította az új kormány támogatását, sajnos ez volt az egyetlen járható út” – hárította a felelősséget az SaS-re a kialakult helyzetért Remišová.

Sulík: nekünk jó lett volna a június is, de azt a többi párt nem fogadta el

Az SaS szerint nem kellett volna eljönnie ennek a napnak, ha az OĽaNO bátrabb, és korábban fellép Igor Matovič ellen.

„Mi már tavaly júliusban kértük Matovič távozását a kormányból, ha az OĽaNO bátrabb, akkor még mindig működhetne a kormány” – jelentette ki Richard Sulík pártelnök.

A szeptember 30-ai időpontot nem tartja túl későnek, habár az SaS elfogadott volna korábbi időpontot is. „Nehéz megállapodást kötöttünk a volt koalíciós partnereinkkel, de sokkal jobb volt ezt betartani, mint a Smer vagy a Hlas javaslatát támogatni, akik azt sem tudják mit akarnak pontosan” – magyarázta a pártja álláspontját a szavazás kapcsán Sulík.

A párt hétfőn még megpróbált megegyezni a másik három párttal a korábbi időpontról, de az OĽaNO és a Za ludí el sem ment a megbeszélésre.

„Mi elfogadtuk volna a júniusi időpontot is, de nem tudtunk ebben megegyezni a korábbi partnereinkkel” – mondta Sulík.

Matovič és Pellegrini is az SaS-t szidja

Igor Matovič (OĽaNO) – ahogyan már korábban is – az SaS-t hibáztatja az előrehozott választás miatt.

„Az SaS ma beteljesítette a 3. demokratikus, korrupcióellenes kormány megbuktatását” – írta a Facebookra Matovič.

Szerinte nehéz 8 hónap következik a választásokig.

Sulík Peter Pellegrinitől is megkapta a magáét.

„Szlovákia szeptemberig további elszegényedésre, a teljes káosz folytatódására, a rendőrséggel való visszaélésre és populista mészárlásra számíthat, amit már Igor Matovič megígért. Mindezért az SaS-nek és Richard Sulíknak kell köszönetet mondani” – jelentette ki Pellegrini.

Ezzel arra utalt, hogy az SaS nem támogatta a választás korábbi időpontját, így a Heger-kormány még – várhatóan – októberig kormányozhat.

- lpj -