Frissítve: Visszafogottan reagált a Híd - MKP-Összefogás-Híd: biztos, hogy a megegyezést nem jelenti be szerdán a három magyar párt

2020. december 15. - 18:15 | Belföld

Nem született megegyezés az MKP, a Híd és az Összefogás kedden délután folytatott tárgyalásán. Az Összefogás durva Facebook-bejegyzésben ment neki a Hídnak, azt állítva, hogy a párt a NAKA-tól tartva sietteti a megállapodást, és oligarcházott egy jót. Ennek ellenére folytatni akarja a tárgyalást a Híddal és az MKP-val. A Híd nem rúgta fel a tárgyalóasztalt, de szerinte biztos nem ez a jövő. 

Frissítve: Visszafogottan reagált a Híd - MKP-Összefogás-Híd: biztos, hogy a megegyezést nem jelenti be szerdán a három magyar párt
Az augusztus 20-i Komáromi nyilatkozat aláírása Fotó: Cséfalvay Á. András / Paraméter

A délután kiszivárgott hírrel ellentétben várhatóan nem lesz ott a közös sajtótájékoztatón mindhárom párt képviselője. A tárgyalás befejeződése után néhány órával az Összefogás a Facebookon támadt neki a Hídnak.

„Nem lesz magyar egység, ha a Híd ultimátumokkal akarja kierőszakolni az azonnali megegyezést az Összefogástól és az MKP-tól” - írta a párt a Facebookon.

Összefogás: a Híd a NAKA-tól fél

Szerintük a Híd a NAKA-tól tartva sietteti a tárgyalásokat.

„A sietség fő oka, hogy minél hamarabb, még szerdán közös pártpaktum szülessen, még mielőtt a NAKA bekopogna a Híd volt vagy mostani politikusaihoz és oligarcháihoz - írta az Összefogás.

– Nekünk nem a NAKA-val kell versenyt futnunk, hanem megoldásokat kínálni az emberek számára!”

Az Összefogás előválasztást akar

Az Összefogás újra elővette az előválasztásra vonatkozó javaslatát. „ Ezért ajánlottuk a legelejétől, hogy az új párt belső viszonyairól, irányításáról, akár az elnökéről ne a politikusok döntsenek, hanem a választók” - írták a bejegyzésben.

A tárgyalásokat azonban a durva bejegyzás ellenére sem tekintik lezártnak. „A két elődpártot (sic!) visszavárjuk a tárgyalóasztalhoz. Komolytalan médiabejelentések és pozícióosztogatás helyett az embereket érintő ügyeken kell dolgozni!” - írja a párt, az „elődpárt” alatt feltehetően az MKP-t és a Hídat értve. Azt ígérik, hogy a szerdai sajtótájékoztatón tájékoztatnak a részletekről.

A Híd nem rúgta fel a tárgyalóasztalt

Visszafogottan reagált a Híd az Összefogás bejegyzésére, a Komáromi Nyilatkozatra hivatkoznak. „A Komáromi Nyilatkozat egy mérföldkő volt, ami azt is jelentette, hogy az aláírók félretesznek minden valós és vélt sérelmet a múltból és nem egymás minősítésével foglalkoznak, hanem a szlovákiai magyar emberek érdekeit szem előtt tartva szövetségre lépnek” - írta a Híd ugyancsak a Facebookon.

Az Összefogás posztjára konkrétan csak csak annyit reagáltak: ez nem a jövő.

„Az egyik tárgyalópartnerünk ma esti üzenete minden volt csak nem őszinte és korrekt. Az emberek nem ezt érdemlik. Ennek semmi köze az új politikához. Ez biztos nem a jövő” - írta a Híd.

Az MKP Elnöksége kedden még tárgyalt a kialakult helyzetről.

- lpj -