Frissítve: Visszatoloncoltatná a Smer a kormánnyal a menekülteket Magyarországra – de még a rendkívüli ülést sem sikerült megnyitni

2023. szeptember 7. - 10:32 | Belföld

Az újabb menekülthullámról és két kormányjavaslatról tárgyalna ma három rendkívüli ülésen a parlament. Az elsőt, amely a menekültek megállítását követelte volna a kormánytól, ma nem sikerült megnyitni, a másik kettő csak utána következhet.

Frissítve: Visszatoloncoltatná a Smer a kormánnyal a menekülteket Magyarországra – de még a rendkívüli ülést sem sikerült megnyitni
A képviselők ma is a pozsonyi vár lovardájában üléseznek (Fotó: TASR)

Visszatoloncoltatná a Smer az összes Szlovákiába érkezett menekültet Magyarországra, és

visszaállítaná a határellenőrzést is minden határátkelőn a szlovák-magyar határon.

A javaslatról ma tárgyalna a parlament, de a rendkívüli ülést egyelőre nem sikerült megnyitni. Az ülés összehívását a Smer kezdeményezte, a megnyitását azonban csak 67 képviselő támogatta a szükséges 76 helyett. A támogatók között szerepelt a Smer, a Hlas és a szélsőséges pártok képviselői mellett a Sme rodina több képviselője is.

Az ülést még ma újra megpróbálták megnyitni, ezúttal kicsivel többen, 70-en támogatták a megnyitását, de ez is kevés volt. A menekültválságról szóló ülést holnap (péntek) reggel próbálják újra megnyitni.

A kormányjavaslatokról később tárgyalnának

A másik két ülésen két kormányjavaslat megvitatását és elfogadását kéri az Ódor-kormány a parlamenttől. Az egyik az orvosi rendelői sürgősségi ügyeletek működését szabályozná, amelyek este 10 helyett csak 8-ig lennének nyitva, valamint emelné a rendelői ügyeletek és a kórházi sürgősségi ügyeletek díját.

Ha a beteg indokolatlanul érkezett az ügyeletre, akkor a rendelőben a jelenlegi két euró helyett 5, a kórházi sürgősségen pedig 10 helyett 25 eurót fizethet.

A büntetőtörvénykönyvet a dubnicai gyilkosság miatt szigorítanák, ahol egy 39 éves nőt gyilkolt meg a zaklatója.

Ezt a két ülést a menekültválságról szóló ülés után, de még csütörtökön megpróbálják megkezdeni.

- lpj -