Fű alatt mutyiznak Nagyszombat megye vezetői? Berényi hallgat...

2017. október 2. - 20:53 | Régió

Két déli megyénk szerepelt le az átláthatósági versenyben: egy friss felmérés szerint a Kassai és a Nagyszombati kerületben zajlanak a hivatalos ügyek a legkevésbé nyilvános módon. Ez derül ki a Transparency International legújabb értékelése alapján

Fű alatt mutyiznak Nagyszombat megye vezetői? Berényi hallgat...
Berényi József, Nagyszombat megye alelnökef (Fotó: Paraméter)

Ez a független, szakmai szervezet elősegíti a korrupció megfékezését, ösztönzi az átláthatóságot és számonkérhetőséget a közhatalmi döntéshozatalban, valamint a közpénzeket érintő folyamatokban, és javítja a közérdekű információk elérhetőségét.

Legutolsó, sorrendben a negyedik kiértékelésük szerint Trencsénben mennek a legjobban a dolgok, jóval megelőzve azt a Besztercebányát, amelyik Marian Kotleba (ĽSNS) irányításával kezd lefelé csúszni a legmagasabb pozícióból és már csak az ötödik helyet foglalja el. Ezzel éppen csak megelőzi Pozsonyt, Nagyszombatot és Kassát.

Az egyik "legmagyarabb" megyénk, a Nagyszombati az összesítésben az utolsó előtti, azaz a 7. helyet csípte el, de a részletes bontásban látni, melyek azok a területek, ahol aztán tényleg alulmúl mindenkit.

Nagyszombat megye pont két pénzigényes kérdéskörben kullog az utolsó helyen: a közlekedéspolitikai, valamint a támogatásokat kezelő intézkedések azok, amelyeknél a Tibor Mikuš vezette megye konkrétan az utolsó helyen szerepel.

Akad azonban olyan szakpolitika is, ahol az élbolyba tartozik a kerület. Ez nem más, mint a megye személyzeti politikája. Ebben Nagyszombat átláthatóan teljesít. Nyitra megye Zsolnát követve a képzeletbeli dobogó harmadik helyén áll, azaz a bronz érem jár a Milan Belica vezette kerületnek. Nyitra semmiben nem emelkedik ki, de aránylag minden területen helyt áll, kivéve a nyilvánosság részvételi lehetőségét a döntéshozatali mechanizmus kategóriában, illetve a megye tulajdonának értékesítésével kapcsolatos ügymenetben. E két kérdésben a legrosszabbak közé tartozik.

A globális folyamatokat nézve a szlovák megyék összességében egyre átláthatóbban működnek, és összehasonlítva a 100 legnépesebb szlovákiai várossal, nyitottabbak. Azt is látni kell azonban, hogy a „megyei eredmény” átlagát leginkább Trencsén pozitív lépései dobták meg, a többi kerület inkább stagnál és belefeledkezni látszik a köldöknézésbe.

Rigó bírál, Berényi hallgat

A dunaszerdahelyi Rigó Konrád, aki a közelgő megyei választásokon a Híd párt megyeelnökjelöltjeként indul Nagyszombat megyében, a Transparency International elemzése kapcsán úgy véli: a választóknak november 4-én lehetőségük lesz arra, hogy leváltsák a szerinte alkalmatlan megyei vezetést.

"A felmérés megmutatta azt, amit az emberekkel való találkozókon tapasztalunk, és amit hónapok óta hangsúlyozok: a polgároknak esélyük sincs tudni, mire jó a megye, és mi a dolga. Ez pontosan annak köszönhető, mert a megyei vezetés Mikuš-sal és Berényivel az élen titokban tartják az ügyleteiket, és tulajdonképpen azt csinálnak, amit akarnak"

- nyilatkozta a Paraméternek Rigó Konrád.

A Transparency International felmérése kapcsán megszólítottuk Nagyszombat megye alelnökét, Berényi Józsefet is. Az MKP-s politikus múlt pénteken még nem volt képben a felméréssel kapcsolatban, a párt sajtószóvivőjén keresztül hétfőre ígért reakciót, ám írásban feltett kérdéseinkre szerkesztőségünk azóta sem kapott választ.

(sárp/db)