Független döntőbírót és a szlovák gazdák, illetve a kormány közti szorosabb együttműködést javasoltak az EP-képviselők

2018. december 19. - 18:28 | Belföld

A kormánynak szorosabban együtt kellene működnie a gazdákkal, a gazdáknak pedig egymással, hogy könnyebben megoldást találjanak a felmerülő problémákra, ennek érdekében pedig létre kellene hozni a független döntőbíró hivatalát – többek között ilyen tanácsokat adtak Szlovákiának az Európai Parlament (EP) költségvetésért felelős bizottságának képviselői.

Független döntőbírót és a szlovák gazdák, illetve a kormány közti szorosabb együttműködést javasoltak az EP-képviselők
Derek Vaughan EP-képviselő (Fotó: AP/TASR)

Az EP-képviselők december 17-e óta tartózkodnak Szlovákiában, hogy felülvizsgálják az EU költségvetéséből származó mezőgazdasági támogatások felhasználását. A küldöttség először Kelet-Szlovákiában járt, hogy többet megtudjon a mezőgazdasági támogatásokkal való visszaélésekről, amelyekről Ján Kuciak újságíró is írt nem sokkal a meggyilkolása előtt.

A képviselők ezután Pozsonyba mentek, hogy ott találkozzanak Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel (SNS), valamint a civil szervezetek képviselőivel és a különleges ügyésszel. Az EP-képviselők legutóbb márciusban, Ján Kuciak meggyilkolása után jártak Szlovákiában.

Ami a mezőgazdasági támogatásokat illeti, az EP-képviselők szerint Szlovákia fél év alatt sokat fejlődött, de még mindig vannak hiányosságok.

„Vannak problémák, ezt el kell ismernünk, nem szabad elbagatellizálnunk és a szőnyeg alá söpörnünk őket. Csak akkor találunk rájuk megoldást, ha szembenézünk velük" – hangsúlyozta Tomáš Zdechovský EP-képviselő a szerdai sajtókonferencián Pozsonyban.

A Brüsszelbe való visszatérésük után a képviselők szeretnék összegezni és jelentésként kiadni az észrevételeiket. A jelentés, amelyet a bizottság is megtárgyal, nyilvánosan elérhető lesz, így mindenki elolvashatja és megismerkedhet a küldöttség megállapításaival.

Ami a konkrét intézkedéseket illeti, Derek Vaughan EP-képviselő szerint a szlovák gazdáknak szorosabban együtt kellene működniük.

„Azért, hogy közösen hangot adhassanak az elképzeléseiknek és a panaszaiknak" – mondta Vaughan.

Azt is hozzátette, hogy a kormánynak is szorosabb együttműködést kellene kezdeményeznie a gazdákkal. Ha a felek gyakrabban találkoznának, a képviselők szerint gyorsabban megoldást lehetne találni a problémákra.

A képviselők szerint egyértelműbben meg kellene határozni, hogy ki jogosult a mezőgazdasági támogatásra, Vaughan szerint ugyanis jelenleg mindenki más módon értelmezi az előírásokat.

A képviselők azt is elmondták, hogy a kormánynak többet kellene foglalkoznia a törvényben szereplő területrendezéssel, Szlovákiában ugyanis elaprózott földtulajdoni rendszer van, ami sokszor vitákhoz vezet.

Vaughan szerint kötelező földtulajdoni nyilvántartást kell bevezetni. A nyilvántartás ugyan már létezik, de nem kötelező érvényű. Miután kötelezővé tennék, a be nem tartását értelemszerűen szankcionálhatnák.

Fontos intézkedés lehet a független döntőbírói hivatal létrehozása, amely a földdel és a támogatásokkal kapcsolatos vitás ügyek elrendezésében segítene. A gazdák ugyan már most is bírósághoz fordulhatnak ezekben az esetekben, de a per évekig is elhúzódhat, ami a gazdák szempontjából kedvezőtlen.

(TASR)