Fülek csökkenti a város az alkalmazottak fizetését és a képviselők jutalmát

2020. április 24. - 21:20 | Régió

Az alkalmazottak fizetésének és a képviselők díjazásának csökkentése az egyik megszorító intézkedés, amelyet a losonci járásbeli Fülek önkormányzata hozott a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. Agócs Attila polgármester úgy tájékoztatott, a városnak forrásokat kell találnia e veszteségek fedezésére.

Fülek csökkenti a város az alkalmazottak fizetését és a képviselők jutalmát

„Egyeztettem Visnyai Attila alpolgármesterrel, ezután levelet írtam a képviselő-testületnek, amelyben lemondok a fizetésem 42,3%-át kitevő jutalomról, ami az alpolgármester fizetését is befolyásolja. Csak az alapilletményünket fogjuk kapni" - közölte a polgármester.

Agócs elmondta, a város főellenőre szintén lemondott az illetménye egy részéről, és a képviselő-testület 12 tagja is így döntött. „Három képviselő nem mondott le erről az összegről, ők a civil szervezeteknek ajánlották fel a pénzt" - tette hozzá Agócs.

A polgármester közölte: a városháza alkalmazottait három kategóriába sorolták. „Az elsőbe tartoznak azok, akik folyamatosan kapcsolatban vannak a lakossággal, azaz a városi közterület-fenntartó vállalat alkalmazottai, a városi rendőrök, a polgárőrök, a szociális terepmunkások vagy a közösségi központ alkalmazottai, de az alapiskolai tanítók is. Az ő fizetésük nem csökken” - mondta a polgármester.

A második csoportba tartoznak a nevelők, az iskolai étkezdék szakácsnői, a takarítónők és az óvónők. Agócs elmondta, a kormány rendelete alapján a város ebben a helyzetben őket nem tudja foglalkoztatni, a bérük 80%-át kapják. „A városi hivatal és a kulturális intézmények alkalmazottai a harmadik kategóriába tartoznak, akiknek munkaidejét, és ezzel arányosan a fizetését is csökkentettük" - zárta a polgármester.


(TASR)

Címkék: Fülek, Agócs Attila