Fülek és a megye azt kéri, hogy a város főállomásán álljanak meg a gyorsvonatok

2023. február 7. - 20:11 | Régió

Fülek és Besztercebánya megye önkormányzata is azt kéri, hogy a gyorsvonatok ismét a város fő vasútállomásán álljanak meg. Az új menetrend életbe lépése óta ugyanis a gyorsvonatok a füleki kisállomáson állnak meg, amelyet nehezebben lehet megközelíteni és nincs kellően felszerelve. Ezért a helyi és a megyei önkormányzat nyílt levelet intézett Andrej Doležal (Sme rodina) megbízott közlekedési miniszterhez.

Fülek és a megye azt kéri, hogy a város főállomásán álljanak meg a gyorsvonatok
-illusztráció- (Fotó: TASR/Lukáš Mužla)

Azt kérik, hogy a minisztérium értékelje át korábbi döntését, ugyanis a kisállomáson nincsenek parkolóhelyek és utastájékoztatás. Az épület ráadásul az átalakítási munkák miatt le van zárva.

„A felújítást gyakorlatilag az új menetrend életbe lépését követően kezdték meg. Az utasoknak nincs tető a fejük felett, esőben, hóban várakoznak, illemhely nélkül, utastájékoztatás nélkül”

– jelentette ki Agócs Attila, Fülek polgármestere.
A minisztérium azzal indokolja, hogy nem a főállomáson állnak meg a gyorsvonatok, hogy így három perccel rövidebb a menetidő a Zólyom-Kassa szakaszon.

Fülek válasza erre az, hogy az Ipolygalsa (Holiša) és Fülek közti szakasz ígért felújításával hét percet lehetne megtakarítani, a minisztérium viszont az idei évre nem hagyott jóvá pénzt erre a szakaszra.

„Elvárjuk, hogy a minisztérium módosítsa álláspontját és legkésőbb 2024-re sorolja be ezt a szakaszt a fejlesztési tervbe, hogy az embereknek ne kelljen szenvedniük, és a megszokott körülmények mellett utazhassanak”

– tette hozzá a polgármester. Emlékeztetett, hogy a változtatások elleni petíciót több mint 4 ezren írták alá Füleken.

Ondrej Lunter megyeelnök is kiáll az említett szakasz minél gyorsabb felújítása, illetve amellett, hogy ismét a füleki főállomáson álljanak meg a vonatok. „Annak ellenére, hogy a megyénk területén van az ország vasúti szakaszainak közel 20 százaléka, a karbantartási keretből csupán 1 százalék jut fejlesztésre a megye területén” – jelentette ki Lunter, és elfogadhatatlannak nevezte ezt az állapotot.

TASR

Címkék: Fülek