Fülek polgármestere a Pátria hiányzása miatt kihagyja a gombaszögi tábort

2019. június 28. - 15:42 | Belföld

Csütörtökön este számoltunk be arról, hogy mivel nincs megegyezés, nem lesz a Pátria Rádiónak saját sátra Gombaszögön, erre pénteken Fülek hidas polgármestere egy kemény bejelentést tett, amolyan "Je suis Pátria"-sat.

Fülek polgármestere a Pátria hiányzása miatt kihagyja a gombaszögi tábort
Facebook (Agócs Attila)

Agócs Attila egy péntek koradélutáni Facebook-bejegyzésben kifejti, mennyire tiszteli a pozsonyi magyar rádiót: "a Pátria számomra a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a különböző vélemények ütköztetését jelenti. Az az érzésem, hogy a magyar közszolgálati média példát vehetne róla. Hogy a szellemisége kihatott a Gombaszögi Táborra, biztató volt. Mármár elhittem, hogy lehetséges a közeledés a szlovákiai magyar politikai oldalak között, nincs megfelelési kényszer a „határon túli“ támogatók felé."

Azzal kapcsolatban, hogy miért alakulhatott így a helyzet, hogy a Pátriának nem lesz saját pódiuma a legrangosabb nyári táborunkban, megjegyzi: "a tavalyi magyarországi kritikákat olvasva a főszervezők nyilván preventív öncenzúrát gyakoroltak, nem fogadták el a rádiósok által felkért előadókat, ezért nem született megegyezés. Mindez viszont elfogadhatatlan módon korlátozza a szlovákiai magyar közmédia szabadságát."

Agócs a történtek miatt leszögezte:

úgy döntöttem, hogy a bumm.sk által a Gombaszögi Táborba tervezett eseményen, melyen Hrubík Bélával folytattunk volna vitát „Árkokon átívelő kultúra” címmel, előzetes ígéretem ellenére nem veszek részt. Évek óta vártam erre a felkérésre, nem riadtam meg az eltérő világképet valló vitapartnertől sem, viszont most úgy érzem, a Pátriával kell tartanom.

Ezek után azt gondolom, Čaputová köztársasági elnök asszonynak is meg kellene gondolnia a részvételét, mert a főszervezők hozzáállása nemigen progresszív.- zárja le a kérdést Fülek város első embere.

(sp)