Fülek a régió legjobbjai között szerepel gazdálkodás szempontjából

2021. február 4. - 16:29 | Régió

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) nyilvánosságra hozta a települési és megyei önkormányzatok elemzését, melyben a gazdálkodásukat értékeli a 2019-es év végéhez. A ranglétrán a régiónk városai közül Fülek az egyik legjobb helyezést érte el - olvasható Fülek város sajtüközleményében.

Fülek a régió legjobbjai között szerepel gazdálkodás szempontjából
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Amint arról az INEKO analitikusa, Matej Tunega informált, az elemzés célja az egyes szlovákiai önkormányzatok pénzügyi stabilitásának áttekinthetővé tétele volt. Erre külön módszertant dolgoztak ki, melynek alapján pontos pontarány szerint sorolták be az egyes községeket és megyéket.

„A pontarány összegzi az önkormányzat gazdálkodásának legfontosabb mutatóit azzal a céllal, hogy a lehető legjobban tükrözze annak pénzügyi egészségét“

– magyarázta, hozzáfűzve, hogy az önkormányzatokat a 0-tól a legjobb eredményt jelentő +6 értékig terjedően pontozták.

Szerinte az egyik legfontosabb kritérium az volt, hogy az önkormányzat adóssága ne haladja meg az előző költségvetési év bevételeinek 25%-át. Fülek a 18,72% nagyságú adóssággal a 141 létrafok közül a 47.-en végzett, amely a régiónk városai által elért besorolások között az egyik legmagasabb besorolási fokozatot jelenti. A város pontaránya +5,10 lett, minek köszönhetően Füleket az INEKO szerint nagyon jó pénzügyi stabilitású városnak lehet minősíteni, és „kitűnő pénzügyi egészség“ osztályzattal értékelte.

„Az önkormányzatok eladósodottsága érzékeny téma, mellyel gyakran élnek vissza a politikai csatározások során is. Ezért nagyon örülünk, hogy ilyen jó eredményt értünk el. Sikerült annak ellenére, hogy éppen a 2019-es évben vettünk fel nagy hitelt a költséges városfejlesztési projektekre, amilyen a művelődési központ átépítése, a Paprét aszfaltozása vagy a városi piaccsarnok megépítése volt. Az objektív számok megmutatták, hogy a fejlesztés ellenére is ésszerűen kezeljük a város kasszáját“

– reagált az értékelésre Agócs Attila polgármester.

(-)

Címkék: Fülek