Fülek a Roma Spirit 2021 díj nyertese

2021. december 8. - 21:54 | Régió

A nemzetközi zsűri a három felterjesztett település közül Füleket választotta ki. Ma estétől (december 8.) Fülek városa a Roma Spirit 2021 díj tulajdonosa az önkormányzatok kategóriájában. Az eredményhirdetésére a Szlovák Televízió (RTVS) kettes csatornájának gálaestjén került sor.

Fülek a Roma Spirit 2021 díj nyertese
Fülek város felvétele

A zsűri a város önkormányzatának „a roma közösséggel összefüggő kihívások hatékony kezeléséért, a Szlovákia legnagyobb integrált roma közösségének körében folytatott sokéves munka elismeréseként, valamint a régió munkanélküliségének csökkentésére irányuló kezdeményezésekben való aktív részvételéért, különösképpen pedig a lakáspolitika, a közbiztonság és a lakosok békés együttélésének területén bevezetett innovatív megoldásaiért" ítélte oda a díjat.

A járványügyi helyzet miatt idén nem kerülhetett sor a díjátadóval egybekötött hagyományos gálaestre a Kettes csatornán. A díjakat még november végén adták át a szervezők a díjazottaknak. Füleken a november 23-i képviselő-testületi ülés után „ütöttek rajta” a város vezetésén. „Nagyon meglepett maga a tény, hogy felterjesztettek bennünket. Ez is azt mutatja azonban, hogy akik szakmai szinten aktívan foglalkoznak a problémakörrel és értik az összefüggéseit, figyelik a lépéseinket, és pozitívan értékelik azokat. Őszintén megmondom, hogy nem számítottam rá, hogy a három felterjesztett önkormányzat közül éppen mi nyerjük el a díjat. A nagy létszámú stáb és a szervezők érkezése nagyon megdöbbentett bennünket” – mondta Agócs Attila polgármester.

A kitüntetést elégtételnek tartja a város lakossága körében tapasztalt társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében végzett több éves szisztematikus munkáért. „És talán megerősítés is lehet ez a többségi társadalom azon tagjainak, akik nem minden ezirányú lépésünket tartották helyesnek. Bebizonyosodott, hogy ez az az út, melynek van értelme. Városunkban, ahol szlovákiai viszonylatban a legnagyobb integrált roma közösség él, ez a kérdéskör többrétegű. Élnek közöttünk hátrányos helyzetű romák, de társadalmilag betagozódott roma vállalkozók, pedagógusok is. Nálunk nem igaz az, hogy a romakérdés csak a rászoruló emberekről szól. A téma összetettebb, ezért a megoldási javaslatok kidolgozása során minden rétegre egyedileg kell fókuszálni. De azt is el kell mondani, hogy amit ma Füleken látunk, az nem egy állapot, hanem eredmény. Az együttélésnek ez a szintje nem magától értetődő, hanem a szociális területen végzett több éves csapatmunka gyümölcse" – magyarázta.

Ahogy tovább folytatta, az integráció jövőbeni megoldását a társadalmi különbségek fokozatos kiegyenlítésében látja, aminek a munkahelyteremtésre kell épülnie. „Fontos lépésünk ezen a területen a városi iparcsarnok építésére vonatkozó projektünk, mellyel új befektetőt szeretnénk hozni a város romos ipari övezetébe. Önkormányzati viszonyok között ez nem túl gyakori kezdeményezés. Nem szokványos dolog, hogy egy város gyárat épít a foglalkoztatottság támogatására. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, de még mindig sok taposóakna vár ránk” – tette hozzá.

A Roma Spirit projekt Szlovákiában 2009-ben indult. Célja, hogy bemutassa a roma közösség körében elért ​​pozitív eredményeket, és díjazza a roma kisebbség életkörülményeinek javítása, valamint teljes értékű és méltóságteljes integrációja irányába tett aktív erőfeszítéseket. A 13. Roma Spirit meghirdetői a Szlovákiai Rádió és Televízió (RTVS) valamint a Kulturális, Oktatási és Kommunikációs Szövetség (ACEC) voltak. A rendezvény védnökei Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke, valamint Mária Patakyová, emberjogi biztos.

(-)