Fülek városa és a füleki ifjúság gördeszkaparkot szeretne építeni

2021. július 19. - 11:56 | Régió

A város vezetősége lakossági fórumon találkozott a füleki fiatal gördeszkásokkal és kerékpárosokkal. Közösen keresték az új lehetőségeket a sportág infrastruktúrájának fejlesztésére. Szerintük a gördeszkapark sok fiatalt vonzana.

Fülek városa és a füleki ifjúság gördeszkaparkot szeretne építeni

2021. július 13-án a város vezetősége és a IUVENTA Szlovák Ifjúsági Intézet vezérigazgató-helyettese megbeszélést tartottak a gördeszkások és kerékpárosok több, mint tíz fős csoportjával. Az eredményes eszmecsere közel 2 óra hosszát tartott, közösen keresték a mindkét fél számára megfelelő megoldást, amely a sportolók számára alkalmas helyet biztosítana az edzésekhez, és egyben megóvnák a város közterületeit is.

Agócs Attila polgármester beszámolója szerint a város kezdeményezte ezt a találkozót, mivel a lakosok több esetben is panaszt tettek a gördeszkázó és kerékpározó fiatalokra, akik a közterületeken űzik kedvenc sportágukat, amivel zavarják a környéken lakók nyugalmát és sok esetben meg is rongálják a város tulajdonát.

„Tudatosítjuk persze, hogy ezt nem lehet rossz néven venni, amennyiben nem akarnak semmi rosszat tenni, csupán jobbá válni a sportágukban, de nincsenek megteremtve számukra az ehhez szükséges megfelelő körülmények. Ezért örülök annak, hogy tudtunk találkozni és tárgyalni arról, hogy mi lenne számukra a legjobb, legmegfelelőbb, és mit tudnának ők maguk is tenni ezért az ügyért. Ez egy nem szervezett formájú sportág, mely a régióban nem szervez versenyeket, viszont fontos szabadidős tevékenység a fiatalok számára, ezért szeretnénk őket valamilyen módon támogatni”

– mondta a polgármester. Továbbá hozzátette, azt várják, hogy a város támogatása folytán a sportolók közössége egységessé válik, valamint figyelmet szentelnek majd a fiatalabb gyerekeknek is, és fejleszteni fogják ennek a sportágnak a kultúráját a városunkban.

Tájékoztatott, hogy a város az ifjúság aktív bekapcsolódásával tudja elképzelni az együttműködést, ezért az említett lakossági fórumra elhívta a IUVENTA vezérigazgató-helyettesét, Darina Dióšiovát.

„A fiatal sportolókkal arról beszélgettünk, hogyan lehet különféle kisebb támogatókat szerezni a tevékenységük támogatásához és közösségük fejlesztéséhez. Kifejtettük nekik, hogyan tudnak támogatást nyerni az Európai Szolidaritási Testülettől és az Erasmus+ programból, valamint hogyan tudnának bekapcsolódni a város sportéletébe. Már az első találkozás alkotó jellegű volt, meg is állapodtunk egy héttel későbbi újabb találkozóról, ahol a konkrét projektek előkészítésére fogunk fókuszálni“

– mondta a találkozó után.

A fiatal sportolók megörültek az érdeklődésnek a város részéről, és nagyra értékelték az akaratot, hogy közösségüket megértsék. „A sportágak, amelyeket űzünk, nekünk a szabadságot és a független feltöltődést jelentik. Az önmegvalósítás lehetőségét és a fejlődést jelentik számunkra egyéni és közösségi szinten egyaránt” – vázolta fel a jelenlévő sportolók szóvivője, Pócsa Dominik 20 éves főiskolai hallgató. Elmondása szerint a városban több, mint 20 gördeszkás és kerékpáros van különféle korosztályból, de legfőképpen tizenévesek.

„A városban találkozgatunk, leginkább az S1 áruház mögött, ahol közösen edzünk és töltjük minden szabad időnket. A tény, hogy a város igyekezetét fejezi ki, hogy támogasson minket, és megmutatta nekünk, hogyan lehet előrelépni és tevékenységünket magasabb szintre emelni, ez számunkra óriási inspiráló erő. Bízok benne, hogy sikerül összefognunk, és közösen valami jelentőségteljeset építünk majd ki”

- tette hozzá.

A polgármester összegezte, hogy közösen 3 területet választottak ki a városon belül, ahol a jövőben megépülhetne a gördeszkapark.

„Egy bizonyos ideig eltart, míg találunk rá megfelelő felhívást és anyagi fedezetet, megszerezzük az összes szükséges engedélyt. Reálisan nézve az állandó gördeszkaparkot megvalósítását nem látom hamarabb, mint másfél év múlva. Ezért megegyeztünk, hogy addig megfelelő teret biztosítunk nekik, és segítünk az átmeneti akadályok leküzdésében. Ők ez alatt az idő alatt a IUVENTA segítségével kisebb közösségi projekteknek szentelhetik idejüket, fejleszthetik tevékenységüket és új ötletekkel állhatnak elő”

– zárta le.

Címkék: Fülek