Fülek városa petíciót indított a fő vasútállomás megőrzéséért

2022. április 13. - 18:47 | Régió

Fülek városa Agócs Attila polgármester kezdeményezésére petíciót indított a fő vasútállomás megőrzéséért. Az önkormányzat szerint a 2022 decemberétől érvényes új vasúti menetrend nem számol a főállomással mint a Zólyom - Kassa vonalon közlekedő gyorsvonatok megállóhelyével. A közlekedésügyi minisztérium leszögezte, hogy a változás a személyvonat-forgalmat nem fogja befolyásolni.

Fülek városa petíciót indított a fő vasútállomás megőrzéséért
Illusztrációs felvétel (TASR)

A gyorsvonatok új be- és kiszállóállomása a menetrendjavaslat szerint a Fülek - város megálló lesz, amely az autóbusz-pályaudvar közelében található. Itt jelenleg csak a személyvonatok állnak meg.

Az említett petíció szövegében az áll, hogy a megállóhely infrastruktúrája nem megfelelő nagyobb számú utas fogadására. Pénztár és mosdó sincs itt, a megállóhoz parkoló sem tartozik. A petíció aláírói kifogásolják továbbá, hogy a forgalom átszervezése várhatóan "fenntarthatatlan torlódásokat" fog okozni a megálló melletti vasúti átjárónál, illetve a módosítás miatt korlátozódni fog a főállomás személyvonat-forgalma is.

A tárca a válaszában leszögezi: a személyvonatok továbbra is a főállomáson fognak megállni, amelynek a működését a gyorsvonatok átirányítása semmilyen módon nem fogja befolyásolni. Sőt, az itt megálló személyvonatok számát a minisztérium a jövőben növelni akarja.

A petíció aláírói attól is tartanak, hogy a füleki főállomás kiiktatása a gyorsvonatforgalomból veszélyezteti a vasúti közlekedés fejlődését az egész kistérségben, értve ezen a Zólyom - Kassa vonal villamosítását, illetve a Magyarországgal való vasúti összeköttetés helyreállításának tervét.

A közlekedésügyi minisztérium szerint a buszpályaudvar melletti megállóhely alkalmasabb a gyorsvonatok utasainak fel- és leszállására. A tervezett módosítás célja a Zólyom - Kassa vonal vasúti közlekedésének gyorsítása. "Arra, hogy a jövőben megújul-e a vasúti összeköttetés Magyarországgal, ez a módosítás semmilyen hatással nincs. A helyreállítás tisztán gazdasági kérdés" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

TASR