Fülek városa új szaktantermekkel akarja felszerelni az alapiskoláit

2020. július 16. - 09:21 | Régió

Fülek önkormányzata három helyi alapiskola új szaktantermeinek kiépítésére pályázik. Ezek az informatikaoktatást és a manuális készségfejlesztést fogják szolgálni.

A koronakrízis és a gazdasági velejárók miatt az önkormányzat kénytelen volt karcsúsítani az ez évi beruházási terveit. Agócs Attila polgármester elmondása szerint a város fejlesztése ennek ellenére nem áll le, csak most kisebb projektekkel próbálkoznak. „Keressük a módját, hogy miként tudnánk olyan projekteket megvalósítani, melyek a lehető legnagyobb hatással lennének az emberekre a városban, ugyanakkor azonban nem terhelik a költségvetésünket. Emiatt döntöttünk úgy, hogy reagálunk a Dél-Nógrád Partnersége Helyi Akciócsoport pályázati felhívására, amely alapiskolai tantermek kiépítésére irányul. Azoknak köszönhetően ismét tehetnénk egy előrelépést az oktatás színvonalának emelésében városunkban“ ‒ tette hozzá. A város által igényelt támogatás összege maximum 57 ezer euró lehet. Ebből az összegből egyenlő részben részesülne a két helyi szlovák alapiskola és a magyar tanítási nyelvű II. Koháry István Alapiskola. „A Mocsáry Lajos Alapiskolát ezúttal nem vontuk be, mivel náluk nemrégen sikerült egy másik projektből az inkluzív oktatást szolgáló új tantermeket kiépítenünk“ ‒ pontosította a polgármester. A projekt finanszírozásában a város öt százalék önrésszel vesz részt.

A támogatásból az Iskola utcai alapiskola új informatikai tantermet rendezhetne be, melybe 17 notebook, érintőképernyős interaktív tábla, wifi router és egyéb szükséges felszerelés kerülne. A papréti alapiskola interaktív táblával és projektorral, notebokkal és a helyi gimnáziumban már gazdag tapasztalatokat maga után tudó 3D nyomtatóval szeretné bővíteni az informatikai szaktantermét. Teljes felszereltségű új iskolai műhelyt is szeretnének berendezni, ahol a tanulók fejleszthetnék a kézügyességüket. A projektnek köszönhetően műhelytermekkel gazdagodhatna a Koháry alapiskola is.

A tantermekre irányuló pályázat nem az egyedüli az említett akciócsoport által meghirdetettek közül, melyekből Fülek támogatást szeretne lehívni. Innen próbál pénzeszközöket szerezni a Koháry téri koncertterem külső felújítására is. Jelenleg a város projektje elbírálás alatt van. „Dolgozunk egy olyan projekten is, melynek köszönhetően új gyermekjátszótér épülne az akciócsoport támogatása által a Papréten“ ‒ fejezte be a polgármester.

(Klaudia Mikuš Kovácsová)

Címkék: Fülek, szaktanterem, iskola