Füleken földalatti folyosókat nyitnak meg a várhegy oldalán 

A losonci járásbeli Füleki Vármúzeum (HMF) az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára két fő programponttal készül: átadják az új, történelmi eseményeket ábrázoló bejárati díszkaput, és megnyitják a várhegy oldalában található földalatti folyosókat.

Füleken földalatti folyosókat nyitnak meg a várhegy oldalán 
Illusztrációs felvétel (tasr)

A rendezvény szombaton, 17:30-kor kezdődik. A belépés ingyenes. 

Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatója elmondta, hogy két új kiállítás megnyitása is a program részét képezi. „Az egyik a Fülek 1938-1945 nevet viseli, és a város helyzetét dokumentálja a második világháború idején. A régi fényképek, a katonai egyenruhák, és az események, amelyeket a helyi szemtanúk emlékei alapján sikerült felderíteni, a 20. század első felének egy kegyetlen időszakába repíti vissza a látogatókat” – magyarázta.

A másik kiállítást Gésa és szamuráj név alatt rendezik a Bebek-torony ötödik emeletén. „A látogatók a szamurájok és a gésák mindennapi életével ismerkedhetnek meg, továbbá a korabeli japán harcművészettel és kézművességgel. A kiállított tárgyakon és a szöveges magyarázatokon keresztül betekinthetünk Japán egy régi korszakába (1185-1868), mikor a szamurájok a társadalomra és a kultúrára komoly befolyást gyakoroltak” – magyarázta Tittonová. 

Hozzátette: A program az esti bemutatókkal teljesedik ki, melyek részét képezi többek között egy handpanon játszott zenei előadás, egy bemutató a japán harcművészetből, és a Slovak Tango zenekar koncertje.

tasr