A füleki vár egy új kiállítással és új díszkapuval várja a látogatókat

A várhegy alatti folyosókban berendezett második világháborús kiállítás és a füleki vár új díszkapuja az a két fő újdonság, amellyel a Füleki Vármúzeum várja a látogatókat május végétől a Losonci járásban.

A füleki vár egy új kiállítással és új díszkapuval várja a látogatókat
A füleki vár

A művészileg kivitelezett, térgrafikával ellátott kapu hat méter magas, és Szabó Ottó képzőművész készítette. „Ez egy régebbi álom megvalósulása. Nagyjából tíz éve találkoztunk az alkotóval, aki Kelet-Szlovákiában már készített hasonlót. Akkor kezdtünk el beszélni arról, hogy ez az eljárás talán alkalmazható lenne valahogy itt is” – mondta el vasárnap Agócs Attila, Fülek polgármestere. Tavaly csaknem egymillió eurós támogatást kapott a város az Interreg határon átnyúló projekt keretében a füleki várterület felújítására, ennek részeként készítették el az új díszkaput is.

A másik újdonság a Fülek 1938-1945 című kiállítás, amely a város és a lakosság életét mutatja be a második világháború alatt. A tárlatot a várhegy alatti folyosókban rendezték be, melyek évekig kihasználatlanul álltak. A szeméttel telehordott folyosók bejáratait végül az önkormányzat utasítására befalazták. Néhány hónappal ezelőtt a vármúzeum munkatársai kezdték meg a folyosók megtisztítását. Korabeli fényképekre, a fülekiektől származó naplókra, emlékiratokra és egyéb információkra támaszkodva kiderítették, hogy a várhegy alatti folyosókat a második világháború alatt ásták ki, és óvóhelyként szolgáltak. Erről Viktória Tittonová, a vármúzeum igazgatója tájékoztatott.

Marián Mesiarik, a múzeum munkatársa hozzátette: a folyosókat 1943 és 1944 között létesítették. Mesiarik elmondása szerint a fülekiek számoltak vele, hogy bombázni fogják a várost, mivel a környéken a legmagasabb fokozatú, A1 kategóriájú katonai célú gyártás folyt, ezen kívül a vasúti csomópont is fontos stratégiai célpontnak számított.

(TASR)