A füleki várban kap helyet a NATURA 2021 amatőr fotópályázat fényképeit bemutató időszaki kiállítás 

2021. szeptember 19. - 11:18 | Kultúra

Az idei tavasz utolsó havában, amikor még mindig érvényben voltak a szigorú járványügyi korlátozások, a Füleki Vármúzeum a Geopark Novohrad-Nógrád JSZT-vel együttműködve amatőr fotópályázatot hirdetett. A FOTONATURA 2021 c. versenykiírásra, amely májustól júniusig zajlott, a Fülek környéki túraútvonalakon készített természetfotókkal lehetett nevezni.

A füleki várban kap helyet a NATURA 2021 amatőr fotópályázat fényképeit bemutató időszaki kiállítás 
Fotó: TASR

A pályázat kihirdetését a térség turisztikai lehetőségei iránt mutatott érdeklődés ihlette, melyek részletes és tartalmas cikkek formájában kerültek bemutatásra a Füleki Hírlap önkormányzati havilap téli és tavaszi számaiban. A rovat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet tájaink számtalan természeti, földtani és kultúrtörténeti nevezetességeire, amelyek az első határon átnyúló, Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark részét képezik, valamint hogy természetjárásra és az említett értékek védelmére ösztönözze a nyilvánosságot.

A szükséges információkat tartalmazó versenykiírást a hirdető intézmény honlapján érhették el az érdeklődők. Többek között tartalmazta a felvételek készítésére javasolt túraútvonalak és tanösvények jegyzékét. A pályázatba jelentkezhettek mindazok, akik bejártak egy, vagy több útvonalat és a megszabott – 6 és 18 MPix közötti felbontású – felvételeket készítettek. Egy pályázó 6 képpel nevezhetett. Nyolc fotós kapcsolódott be a versenybe, összesen 41 felvétellel, melyek közül az értékelő bizottság, figyelembe véve a fénykép műszaki kivitelezését, képfelépítését és esztétikai értékét, kiválasztotta a három legjobbat. A díjnyertes fényképekből, valamint a további beküldött felvételekből kiállítás készült, amely a turistaidény végéig, november 15-ig lesz megtekinthető a füleki várban.

A fotószemle 2021. szeptember 23-án, 17:00 órakor nyílik meg a Bebek-torony ötödik szintjén. A megnyitó során a versenyrésztvevők jelenlétében átadásra kerülnek a nyertes fényképek szerzőit illető díjak is. A szervezők szeretettel várnak minden kedves látogatót!

(-)