A Fülöp-szigeteki elnök tűzszünetet hirdet a lázadókkal kezdődő tárgyalások előtt

2016. augusztus 20. - 14:27 | Külföld

Fülöp-szigetek elnöke ismét határozatlan idejű tűzszünetet hirdetett a maoista lázadókkal vívott összecsapásokban, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a felek hétfőn Oslóban kezdődő béketárgyalásaihoz - közölte egy tisztviselő szombaton Manilában.

Jesus Dureza, a kormány béketárgyalásokkal kapcsolatos tanácsadója Oslóba indulása előtt tartott repülőtéri sajtótájékoztatóján kijelentette: a Rodrigo Duterte elnök által újra bevezetendő egyoldalú tűzszünet vasárnap lép hatályba, egy időben a lázadók által meghirdetett egyhetes fegyvernyugvással. A politikus hangsúlyozta, a tűzszünet addig tart majd, ameddig csak szükséges ahhoz, hogy az országban béke legyen.

A manilai kormány előzőleg szabadon engedett húsz bebörtönzött lázadót. A maoista kommunista párt két vezetőjét, Benito Tiamzont és feleségét, Vimát pénteken helyezték szabadlábra, hogy részt vehessenek az oslói találkozón.

Dureza közölte: az államfő ezekkel a lépésekkel kedvező feltételeket kíván teremteni a norvég fővárosban induló négynapos megbeszélésekhez, ahol a résztvevők a felkelést kiváltó legfőbb kérdésekre igyekeznek majd megoldást találni.

Az elnök július 25-én egyszer már tűzszünetet hirdetett, de azt később visszavonta, mert a kommunista párti felkelők meggyilkoltak egy kormánykatonát, illetve késlekedtek azonnali hatállyal viszonozni a lépést.

A felkelők 1969 óta harcolnak egy marxista állam létrehozásáért, és az elmúlt több mint négy évtized erőszakcselekményeiben legkevesebb 150 ezer fegyveres és civil halt meg. A konfliktus aláásta a Fülöp-szigetek gazdasági fejlődését.

MTI/para