A Fülöp-szigeteki férfi csallóközi gyilkosa beismerte tettét!

2019. május 14. - 10:11 | Belföld

Juraj Hossu, akit a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolásával vádolnak, kedden a Pozsony I Járásbíróság bírói tanácsa előtt beismerte bűnösségét. Ennek okán a bíróság nem folytatja a bizonyítási eljárást a bűncselekménnyel összefüggésben.

A Fülöp-szigeteki férfi csallóközi gyilkosa beismerte tettét!
Fotó: TASR

A vádlott, Juraj Hossu továbbra is előzetes letartóztatásban van, kedden az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) emberei kísérték őt a tárgyalóterembe. A tárgyalásra további tanúkat, szakértőket és orvosokat is beidéztek. A vádlott beismerő vallomását követően azonban már nem volt indokolt a kihallgatásuk. A bíróság csupán a pszichológiai kivizsgálások alapján készült szakvéleményt olvasta fel. Eszerint Hossu gyakran volt zavart, visszafojtotta az érzelmeit, bizonyos körülmények között nem tudott uralkodni a hangulatingadozásain. Azt ugyanakkor nem mutatták ki, hogy domináns lenne a viselkedésében az agresszivitás.

„Azt, ami történt, rendkívül sajnálom. Öntudatlanul cselekedtem, bocsánatot kérek (az áldozat) családjától, főleg az édesanyjától, akinek pénzbeli segítséget nyújtanék akkor is, ha a bíróság ezt nem rendelné el. Bocsánatot kérek a saját családomtól is” – mondta záróbeszédében Hossu.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze a vádlott beismerő vallomására tekintettel héttől tíz évig terjedő börtönbüntetést javasolt a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben.

„A vádlott nem menekült el a helyszínről, nem viselkedett agresszíven az incidens után, sőt segítséget akart hívni a károsult Fülöp-szigeteki férfihoz”

– jelentette ki a tárgyaláson a védőügyvéd, aki a szokásosnál enyhébb, legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetés kiszabását javasolta. Egyben indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a rehabilitációs kezelést. A károsultak kártérítési igényeivel összefüggésben az ügyvéd javasolta a polgári eljárást.

A legutóbbi, március végén tartott tárgyaláson a bíróság meghallgatott egy orvos szakértőt, aki ismertette a károsult egészségi állapotát. A CT-vizsgálat alapján agyi aneurizmát diagnosztizáltak nála. Hozzátette: az agyi ér megrepedése akár halált is okozhat. Az orvos szerint az aneurizma még a támadás előtt keletkezett.

A bíróság kihallgatott egy rendőrt is, aki az incidens idején szolgálatot teljesített. Elmondása szerint társaival kiáltozó emberek csoportjára lettek figyelmesek, egy férfi a földön feküdt. Két külfölditől megtudták, hogy az illetőt megtámadták és fejbe rúgták. „Az elkövető lényegében beismerte a tettét, a részletekre nem emlékszem. Valami olyasmit mondott, hogy a sértett egy strici, ő csak a nőket védte. Nem emlékszem, hogy a vádlottat alávetettük-e alkoholtesztnek. Átkutattuk őt, és egy boxert találtunk nála, azt hiszem, a zsebében” – tette hozzá a rendőr.

Az első tárgyalásra az ügyben január végén került sor. Akkor az ügyész és a védőügyvéd is elutasították a vádalkut, a vádlott pedig kijelentette: nem ért egyet a tett jogi besorolásával. A bíróság előtt elmondta: az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Az incidens előtti napon Paretin és Lexaurin nevű gyógyszert is bevett. Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket. A történtekre csak homályosan emlékezett. Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

A Dunaszerdahelyi járásból származó, 28 éves Juraj Hossu május 26-án hajnalban, 4:45 körül támadt rá a Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni. Hossu egyebek mellett többször belerúgott az áldozatába, amikor az már a földre került. A Fülöp-szigeteki férfi elvesztette az eszméletét. Agyvérzést kapott, és néhány nappal az incidens után a kórházban belehalt a sérüléseibe.


(TASR/para)