Furcsa előjellel járhat a közelgő halál

2019. május 1. - 18:10 | Tech

Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint furcsa előjelei lehetnek a közelgő halálnak.

Furcsa előjellel járhat a közelgő halál
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tanulmány szerint az idősödő emberek esetében általában a rosszabbodó látásra vagy hallásra lehet leginkább felfigyelni, de a gyengülő szaglóképesség is rengeteg mindent elárul. A Michigan Állami Egyetem kutatói éveken keresztül figyeltek meg idős embereket, és vizsgálták meg azt, hogy milyen összefüggésben áll a szaglásuk azzal, hogy milyen sokáig éltek.

A kutatás során 3000 70-79 éves felnőttet vizsgáltak meg, az első kérdőívet és egészségügyi vizsgálatot még 1997-ben és 1998-ban készítették el. A résztvevők közül 2300-an csináltak szaglástesztet is. Legközelebb 2014-ben néztek vissza hozzájuk, és megfigyelték, ki milyen egészségi állapotban van, és ki az, aki már elhunyt a teszt készítése óta.

A kutatók megállapították, hogy azok, akik az első vizsgálatok alkalmával rosszabb szaglással rendelkeztek, 46 százalékkal nagyobb eséllyel hunytak el a 2014-es megfigyelés idejére. Ennek egy kis része összefüggött azzal, hogy a megfigyelt idősek Parkinson-kórtól szenvedtek, demenciájuk volt, vagy akaratlanul sokat fogytak, ezek mindegyike járhat csökkent szaglóképességgel. De a látszólag egészséges embereknél is komolyan párhuzamot vontak a rosszabb szaglás és a korábbi halálozás között – bár kutatók megjegyezték, hogy valószínűleg itt olyan betegségek is szerepet játszhattak, amelyeket nem diagnosztizáltak, mégis járhatnak szaglásvesztéssel.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a szaglásvesztés korábbi elhalálozást sejtethet, de ezek nem vették figyelembe az olyan faktorokat, mint a nem, a rassz vagy az egyéb egészségügyi problémák, amik szintén befolyásolhatják a szaglóképességet.

A 13 év alatt 1200-an hunytak el a vizsgált emberek közül, a rossz szaglással rendelkezőknek 46 százalékkal nagyobb volt az esélyük az elhalálozásra 10 éven belül. A szaglás gyengülése azoknál volt kifejezetten komoly előjel a korábbi halálra, akik egyébként egészségesek voltak. A kutatók szerint ez azért lehet így, mert a szaglás elvesztésének kezdete olyan egészségügyi problémákat jelölhet, amelyeket addig még nem vettek észre az orvosok.


24.hu

Címkék: halál, szaglás, előjel