Furcsa hangok szűrődtek az atomerőmű irányából, az emberek megrémültek

2023. január 25. - 08:50 | Régió

Hétfőn este furcsa hang rémisztette meg az embereket Verebélyen (Vráble – Nyitrai járás) és környékén. Mintha repülők szálltak volna alacsonyan, az égbolton viszont semmit sem lehetett látni. Mint kiderült, a mohi atomerőmű harmadik blokkjának beindítása volt a felelős a zajért – írja a noviny.sk.

Furcsa hangok szűrődtek az atomerőmű irányából, az emberek megrémültek
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az emberek két napon keresztül hallották a furcsa zajokat, nemcsak reggel, hanem délután, este is. Sokan megrémültek, ugyanis nem tudták beazonosítani, honnan is jöhetnek.

Kedden dél körül végül a Szlovák Villamosművek tájékoztatott róla, hogy a zajok a mohi atomerőműből jönnek, ahol jelenleg a harmadik blokk beindítása folyik. Oľga Baková szóvivő szerint a reaktor teljesítményének fokozatos növelése mellett a pára kiengedéséért felelős biztonsági szelepeket is tesztelik.

A környéken élők rendszeresen hallhatnak ilyen hangokat a blokkok minden leállásakor, ezúttal viszont a zaj más volt, és nem mellesleg hangosabb is. A szóvivő szerint ez a biztonsági szelepek beállítása és finomhangolása miatt van. A környéken élőknek előreláthatólag még az elkövetkező napokban el kell viselniük a zajokat.


(noviny.sk)