Furcsa rendellenesség az ingatlanpiacon – drágábbak a régebbi lakások, mint az új építésűek?

2017. október 6. - 09:48 | Belföld

Az elmúlt időben szokatlan rendellenesség tapasztalható a szlovákiai ingatlanpiacon.

Furcsa rendellenesség az ingatlanpiacon – drágábbak a régebbi lakások, mint az új építésűek?
Fotó: TASR - illusztráció

A legtöbb településen tömegesen épülnek lakóházak, a kereslet mégis olyan nagy, hogy a lakások ára folyamatosan emelkedik.

Az utóbbi időben ráadásul egy korábban nem tapasztalt furcsaság figyelhető meg az ingatlanpiacon:

a régebbi lakásokat több helyen drágábban árulják, mint az új építésű ingatlanokat, illetve csupán minimális az árkülönbség.

"Nem megszokott, hiszen egy új lakásnak természetesen nagyobb az értéke. Ezt az okozza, hogy kevés a lakás, amit az emberek megvehetnek. A kereslet egyre nagyobb, az emberek pedig azonnal lakáshoz akarnak jutni, így valójában nem válogathatnak. Nagy a kereslet, ez pedig megemelte az árakat" - magyarázta a furcsaságot Daniela Danihel Rážová, a Szlovákiai Ingatlanügynökök Egyesületének (ARM) tagja.

A régi és új építésű kétszobás lakások átlagára az egyes megyékben


Forrás: nehnutelnosti.sk​

Bizonyos megyékben csupán minimális a különbség, ami a régi és az új építésű lakások árát illeti. Nyitra megyében például csupán 8 ezer euróval olcsóbb átlagosan a régebbi ingatlan.

A szakértő szerint Nyitra megyében a Jaguar Land Rover autógyár érkezése miatt jelenleg az átlagosnál jóval nagyobb a lakások iránti kereslet, az ingatlanpiac pedig így reagált a szituációra.

Az új építésű lakások átlagosan 30 százalékkal drágábbak a régebbieknél, az utóbbi időben ez a különbség azonban jelentősen csökkent. A régebbi lakásoknál viszont figyelembe kell venni a karbantartási költségeket is, így előfordulhat, hogy az ingatlan drágábbra jön ki, mint egy újonnan átadott lakás.

Szakértők szerint az ingatlanok ára a közeljövőben várhatóan stagnálni fog, és amennyiben a 2016/2017-es ingatlanprojektek megvalósulnak, várhatóan ismét nagyobb különbségek lesznek majd a régebbi és az új építésű ingatlanok árai közt.


(noviny.sk/para)

Címkék: ingatlanpiac, lakások