Furcsa változást tapasztalnak az emberek az üzletekben, aminek senki nem örül

2022. november 2. - 07:56 | Belföld

Az élelmiszerek folyamatos drágulása már egy ideje tart, és a jelek szerint a helyzet továbbra sem javul, emellett viszont a vásárlók egy érdekes jelenségre lettek figyelmesek az üzletekben, aminek senki nem örül.

Furcsa változást tapasztalnak az emberek az üzletekben, aminek senki nem örül
Fotó: TASR - illusztráció

Az élelmiszerekre vonatkozó infláció már hónapok óta két számjegyű, ez pedig már az üzletekben is feltűnik mindenkinek. Olyan alapélelmiszerek lettek jóval drágábbak, mint a kenyér, a vaj, a tej, a hús vagy a tojás.

Az extrém energiaárak miatt a gyártók kénytelenek emelni a termékek árát a megnövekedett előállítási költségek miatt, ha viszont ezeket a költségeket teljes egészében tükrözni akarnák, olyan árakat kellene meghatározniuk, amelyeket jóval kevesebben lennének hajlandók kifizetni.

Éppen ezért más megoldást választottak. A TVnoviny.sk hívta fel rá a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban több termék kiszerelését is csökkentették. A 2020-as akciós újságokban szereplő termékeket a mostaniakkal összehasonlítva hamar feltűnik, hogy sok esetben csökkent a csomagolások súlya.

A margarin például 50 grammal, a háromszög alakú sajt pedig 20 grammal lett könnyebb, és még számos további élelmiszert találni, amelyet valamivel kisebb kiszerelésben árusítanak ugyanazért az árért, mint amit korábban a nagyobb mennyiségért kértek. Néhány táblás csokoládé is észrevétlenül kisebb lett.

„A gyártó a növekvő termelési kiadások, mint például az energiaárak miatt kénytelen emelni termékeinek fogyasztói árát. A jelentős áremelkedést a cég az adott termék súlyának csökkentésével próbálhatja meg részben kompenzálni" – magyarázta a TVnovinynak Jana Glasová elemző.

A vásárlók ugyanis szinte minden esetben az árakat figyelik, és csak ritkán ellenőrzik, hogy az adott termék súlya ugyanakkora-e, mint korábban.

„A termékek kiszerelésének csökkentése azért történik, hogy a termék ára az eredeti szinten maradjon, és megakadályozzák a jelentős áremelkedéseket” – tette hozzá Glasová.

A szakértők ezért azt javasolják, hogy ne csak az adott termék árát, hanem az egységárat is figyeljük, és ezt érdemes összehasonlítani, tehát hogy mennyibe kerül egy kilogrammnyi vagy liternyi mennyiség.


(TVnoviny.sk)