Fürdő és wellness csak az oltottak és "exfertőzöttek" részére

2021. november 20. - 13:50 | Régió

A jövő héttől csak a védőoltással rendelkező, vagy a koronavírus-fertőzésen átesett személyek vehetik igénybe a szlovákiai fürdők és wellness komplexumok szolgáltatásait.

Fürdő és wellness csak az oltottak és "exfertőzöttek" részére
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mindez abból következik, hogy a Közegészségügyi Hivatal november 22-től szigorítja az országos előírásokat. Az új szabályok szerint a járványügyi szempontból legrosszabb besorolású (piros, bordó és fekete) régiókban az oltatlanokat már nem lehet beengedni a fürdőkbe és a wellness központokba.

Mivel jelenleg Szlovákia minden régiója piros, bordó vagy fekete besorolás alá esik, a jövő héttől az oltatlanok gyakorlatilag nem látogathatják az említett helyszíneket.

A piros régiókban (ilyen például a Dunaszerdahelyi járás is) a fürdők kapacitásának 50 százalékáig lehet beengedni az oltással, vagy a fertőzés átvészeléséről szóló dokumentummal rendelkező vendégeket. Bordó térségekben 25 % a kapacitáshatár. Fekete régiókban legfeljebb 10 személyt lehet beengedni az egyes fürdőkbe - valószínűleg ezek a vendégek fürdőznek majd a legkényelmesebben...

A wellnesek és gyógyfürdők a piros térségekben kizárólag az oltott és a betegségen az elmúlt 180 napban átesett vendégeket fogadhatják, és legfeljebb 10-et. Ez a limit nem vonatkozik azokra a wellnessekre, amelyeket kizárólag az érintett hotelek és panziók vendégei használhatnak.

A bordó régiókban csak azok a wellnessek tarthatnak nyitva, amelyek a szálláshelyek részét képezik. Az ilyen wellnessekben egyszerre legfeljebb 10 személy tartózkodhat. A fekete besorolású térségekben azonban az ilyen szolgáltatásoknak bezárva kell tartaniuk.

Amennyiben valaki előírt gyógykezelés céljából érkezik egy fürdőbe, nem szükséges oltási igazolással rendelkeznie.

(TASR/parameter)